Na své si přijdou i děti

Tvoření pro všechny v Domě Pod Jasanem

Zrekonstruované venkovské stavení „Dům Pod Jasanem“ najdete ve Voletinách na okraji Trutnova v Podkrkonoší. Na své v něm přijdou zájemci o tvoření a vyrábění všeho druhu, ať už jde o tradiční řemesla nebo modernější techniky. A za vidění stojí i interaktivní tkalcovské muzeum.

Hezky vám tu bude po celý rok. V létě tu najdete příjemný chládek, za deště sucho a atraktivní program pro celou rodinu, a v zimě vás v řemeslné dílně zahřejí kamna. „Když jsme se do tohoto starého a neudržovaného stavení před sedmnácti lety nastěhovali, byl jednou z mála věcí, kterou jsme měli, tkalcovský stav. Stal se středem celé naší sbírky, která dala základ interaktivnímu tkalcovskému muzeu, jež jsme otevřeli v roce 2008,“ vypráví Martina Poliaková. Od té doby proběhlo v muzeu už několik rekonstrukcí. Z původní místnosti, staré maštale, je dnes tkalcovská dílna a v roce 2013 se muzeum přestěhovalo do větších prostor ve stodole. „Letos jsme celou podlahu stodoly vydláždili starými půdovkami, což byla velmi pracná záležitost, a část ještě prosvětlíme novými prosklenými dveřmi,“ popisuje Martina další záměry.

 

Vše si můžete osahat

Co sem láká návštěvníky, je nasnadě. Zdejší tkalcovské muzeum je totiž interaktivní, a tak si tu mohou zájemci všechny tradiční práce horských tkalců vyzkoušet. „Třeba vlastnoručně zpracovat len a vlnu, příst na kolovratu a tkát na tkalcovských stavech. Také je možné vyzkoušet si práci s ručním soustruhem či starým truhlářským náčiním. Na zahradě máme lněný záhon, ovečky, květinovou a bylinkovou krkonošskou zahrádku. A v novém obchůdku nabízíme certifikované krkonošské výrobky, které vznikly v místní dílně,“ vypráví Martina Poliaková.

Můžete tu tvořit s celou rodinou

 

Lidová řemesla i moderní techniky

Výtvarná a řemeslná dílna v Domě Pod Jasanem nabízí také rozmanité kurzy. Největší zájem je o kurzy lidových řemesel – tedy tkaní, předení, zpracování vlny, košíkářství, paličkování, síťování, drátování, výrobu slaměných ošatek nebo keramiku. „Postupně jsme vybudovali lektorský tým a vydali jsme i několik příruček k různým technikám. Kurzy jsou většinou akreditované. Vyučujeme i výtvarné techniky zaměřené na sklo – třeba vitráže, fusing nebo vinuté perly. Dále moderní techniky kresby, kreativní výtvarné techniky jako je enkaustika, scrapbooking, quilling, kovové šperky, kurzy šití a patchworku a řadu dalších,“ popisuje Martina Poliaková nepřeberné množství nejrůznějších aktivit, které Dům Pod Jasanem nabízí. Výhodou je, že moderní techniky se dají často kombinovat s tradičními řemesly. „Jezdí k nám zájemci z celé republiky a například po kurzu tepaného šperku se vrátí na kurz vitráží.“

 

Víkendy táhnou

Kurzy nenavštěvují jen zručné ženy, ale i muži, manželské páry, prarodiče s dětmi, mladé maminky a senioři, kteří tu rádi zkoušejí nové moderní techniky. V nabídce Domu Pod Jasanem jsou i víkendové a vícedenní kurzy. „Lidé během nich proniknou do tajů vyučovaného řemesla a zvládnou si sami udělat svůj vlastní výrobek. Navíc odsud odjíždějí odpočatí díky tvůrčí práci, soustředění se na techniku a klidnému prostředí. Zájem o takový druh trávení volného času roste, protože lidé se při kurzech seberealizují a trochu poodstoupí od běžného shonu,“ tuší Martina a upozorňuje, že kurzy vždy vedou lektoři, kteří techniku vyučují řadu let, většinou jako koníčka k naprosto odlišným zaměstnáním. „Máme lektora – programátora, který vyučuje techniku tkaní na karetkách, středověké soustružení a výrobu ošatek ze slámy, kterou si i sám vypěstuje, aby byla dostatečně dlouhá. Ředitelka informačního centra vyučuje drátování a účetní je velmi precizní šperkařka, šikovná i na řadu dalších technik. Další lektoři se vyučovanou technikou živí.

A jak takový víkendový pobyt v Domě Pod Jasanem probíhá? Třeba při kurzu tkaní na tkalcovském stavu dostanou účastníci nejprve skripta a po teoretickém úvodu si každý u svého stavu zkouší kombinovat vzory, barvy a materiály. „Po celodenním kurzu utkají například tašku a polštář, další den pokračují ve tkaní a naučí se natahovat osnovu na stav. Mohou vyzkoušet i další tkalcovské stavy a poradíme i s výběrem stavů a materiálů pro tkaní,“ popisuje Martina Poliaková.

 

Děti se tu vyřádí

Martina má pět dětí, a nejen proto v Domě Pod Jasanem provozuje nejrůznější rukodělné aktivity i nejmladší generace. Dětem tu nabízejí pravidelné kroužky keramiky, pořádají letní výtvarné celodenní dílny a také programy, během kterých se malí návštěvníci zábavnou formou ponoří do historie řemesla a poznají, jak žily děti před sto lety. „Podporujeme také, když tvoří společně rodiče, prarodiče a děti například na workshopech Velikonoce v muzeu nebo při Dni krkonošských řemesel, kdy si návštěvníci mohou s našimi lektory vyzkoušet řadu řemesel a technik a odnést si výrobky domů.

 

Domácí školáci jsou vítáni

Jednou měsíčně se Dům Pod Jasanem stává místem setkání domácích školáků. „Připravujeme jim tematické dílny. Dětem se díky tomu propojí více předmětů najednou – dějepis s výtvarkou, přírodopisem i matematikou. Děti, které se učí doma, jsou většinou více sebevědomé, umí si říct, co chtějí, a co ne, ale na druhou stranu jsou někdy i více sebestředné, a tak je dobře, že se společně setkávají,“ myslí si Martina, které se myšlenka domácí školy a všech výhod, které umožňuje, líbí. „Pro rodiče to však znamená i velkou odpovědnost dát dětem vše, co by měly poznat,“ uzavírá Martina Poliaková a věří, že nabídka Domu Pod Jasanem je nejen pro domácí školáky, ale všechny ostatní děti i jejich rodiče a prarodiče přínosem a obohacením.

Řemeslu se tu mohou přiučit i tatínci

 


Kontakt

Dům Pod Jasanem
Voletiny 22
Trutnov
Tel: 736 27 50 25
E-mail: dumpodjasanem@seznam.cz
Web: www.dumpodjasanem.cz

 


Text: Andrea Skalická; foto: archiv Domu Pod Jasanem

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek