Jarní pochoutky (nejen) na velikonoční stůl

Vejce, nové brambory, křehká zelenina a voňavé ovoce… Jaro prostě chutná skvěle. Připravte si svěží lehká jídla plná vitaminů a čerstvých chutí.


Plněná vejce s uzeným lososem

  • 1 oloupaný malý brambor nakrájený na menší kousky
  • 6 natvrdo vařených vajec
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ¼ šálku jemně nasekaného uzeného lososa
  • 3 lžíce jemně nasekané pažitky
  • špetka soli
  • špetka bílého pepře

V kastrůlku uvařte bramboru doměkka. Vejce překrojte napůl a vyjměte žloutky. Bílky nechte stranou. V misce utřete vidličkou žloutky s vařeným bramborem, majonézou a citronovou šťávou. Vmíchejte lososa a pažitku, osolte a opepřete. Naplňte směsí vařené bílky a nechte v lednici aspoň 2 hodiny vychladit. Podávejte jako předkrm nebo jako chuťovku.

 


Kuře v parmazánové košilce

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • ½ šálku majonézy
  • ¼ šálku strouhaného parmazánu
  • strouhanka na obalení

Předehřejte troubu na 220 °C. Majonézu smíchejte v misce s parmazánem. Kuřecí prsa obalte nejprve v parmazánové směsi, a pak ve strouhance. Narovnejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby. Pečte asi 20–25 minut dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem nebo s brambory.

 


Bramborový salát s polníčkem a ředkvičkami

  • 450 g vařených nových brambor nakrájených na kousky
  • 200 g polníčku
  • 1 svazek ředkviček nakrájených na plátky
  • ½ okurky nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžičky soli

Na zálivku:

  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Nakrájené brambory, ředkvičky a okurku dejte do mísy, přidejte polníček. Zalijte zálivkou připravenou z hořčice, oleje, octa a pažitky – přísady dejte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a důkladně protřepejte. Lehce salát promíchejte a před podáváním dejte aspoň na půl hodiny do chladu odpočinout.

 


Chřestový koláč se špenátem

  • 3 velké nové brambory
  • 16 silných stonků chřestu
  • 200 g listového špenátu
  • 3 velká vejce
  • 225 ml smetany
  • 5 listů filo těsta nebo půl balíčku listového těsta
  • sůl, pepř a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička tymiánu
  • 175 g nastrouhaného sýra, například čedaru
  • máslo na potření

Brambory uvařte v osolené vodě a nakrájejte na 1 cm silná kolečka. Chřest důkladně oloupejte (ve směru od hlavičky dolů). Pekáček vyložte pečicím papírem a na něj rozložte plátky filo těsta nebo plát rozváleného listového těsta a nechte asi 5 cm okraje přečnívat. Na těsto naskládejte vrstvu brambor, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Na to rozložte špenát. Vejce rozšlehejte se smetanou a nalijte na brambory. Posypejte pažitkou, petrželkou, tymiánem a strouhaným sýrem a poklaďte stonky chřestu. Okraje těsta přehrňte směrem dovnitř a potřete máslem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 až 40 minut, dokud vaječná směs neztuhne. Koláč chutná teplý i studený.

 


Rychlý rebarborový koláč

  • 4 celá vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ šálku mléka
  • ½ šálku oleje
  • 2 šálky oloupané rebarbory nakrájené na kousky

Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušlehejte do světlé pěny, přidejte po částech olej a pak přidávejte střídavě mouku s práškem do pečiva mléko. Nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a rovnoměrně poklaďte rebarborou. Pečte asi 25 minut dozlatova.

 


Špenátové lasagne s brokolicí

  • 500 g brokolice
  • 1 balíček listového špenátu
  • 12 plátků lasagní
  • 250 ml smetany
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 150 g strouhaného sýra
  • pepř, sůl, muškátový oříšek

Brokolici uvařte do poloměkka a nadrobno rozsekejte. Z másla a mouky udělejte jíšku a rozřeďte ji chladným vývarem. Přidejte smetanu a uvařte bešamelovou omáčku, okořeňte solí, pepřem a muškátem. Polovinu dejte stranou, do druhé poloviny zamíchejte brokolici a špenát.

Pekáček malinko vymažte máslem a rozprostřeme do něj polovinu bešamelové omáčky. Na omáčku narovnejte plátky syrových lasagní tak, aby se nepřekrývaly. Pak dejte polovinu zeleninové směsi, ještě jednou lasagne, zeleninu a znovu lasagne, které budou tvořit horní vrstvu. Tu potřete zbývající částí bílé bešamelové omáčky a posypejte sýrem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékejte asi 45 minut, až vidlička projede bez zábrany všemi vrstvami.

 


Jahodový cheesecake

  • 150 g máslových sušenek
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 500 g krémového sýra
  • 50 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky želatiny v prášku
  • 50 ml vařící vody
  • 1 balíček jahod
  • 1 balíček červeného želé

Dno i boky dortové formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozehřátým máslem. Směs nasypte na dno formy a důkladně upěchujte. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit do lednice. Krémový sýr, smetanu, cukr a žloutky důkladně vyšlehejte dohladka. Želatinu rozmíchejte ve vroucí vodě, přidejte do sýrové směsi a ještě asi minutu šlehejte. Směs nalijte do formy na sušenkový základ, uhlaďte a nechte v chladu nejméně 4 hodiny ztuhnout. Jahody překrájejte napůl a uspořádejte je špičkou nahoru v soustředných kruzích na ztuhlý povrch cheesecaku ve směru od středu k okraji. Balíček červeného želé připravte podle návodu a zalijte jím jahody. Nechte další asi 3 hodiny v lednici nebo 1 hodinu v mrazničce. Při servírování dort krájejte nožem namočeným v horké vodě.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek