Jarní pochutnání

Máte chuť na čerstvý zelený hrášek, chřest či jahody? Připravte si z nich lehký oběd, svačinku nebo večeři. Nebojte se vyzkoušet ani nezvyklou kombinaci jahod a špenátu.


Krémová hrášková polévka

  • 100 g másla
  • 50 g pórku
  • 30 g šalotky
  • 500 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • 1 lžička cukru
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mascarpone
  • sůl

V hrnci rozpusťte máslo, orestujte na něm najemno nakrájenou šalotku a pórek (měly by zůstat světlé). Přidejte hrášek a trochu cukru, krátce osmažte a podlijte vývarem. Vařte pouze krátce, 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu. Nakonec přidejte smetanu a mascarpone, rozmixujte mixérem a přeceďte přes jemné sítko. V případě potřeby dochuťte.

 


Hrášková pomazánka

  • 1 balíček mraženého hrášku (rozmraženého)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ šálku strouhaného parmazánu
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ šálku olivového oleje

Hrášek, česnek, parmazán, sůl a pepř s pomocí kuchyňského robotu rozmixujte. Pak pomalu tenkým pramínkem během mixování přidávejte olivový olej a nechte dobře spojit. Podávejte na čerstvém nebo opečeném plátku chleba či bagetky.

 


Toust s chřestem a vejcem

  • 4 plátky toustového chleba
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g chřestu zbaveného tvrdých, dřevnatých stonků
  • sůl
  • 4 velká vejce
  • čerstvě mletý černý pepř

Jednu stranu každého plátku toustového chleba lehce potřete česnekem. Do pánve nalijte asi ½ šálku vody, 1 lžíci olivového oleje a přidejte ½ lžičky soli. Vložte chřest, přiveďte k varu a vařte doměkka asi 5 minut. Na druhé pánvi si mezitím připravte na 1 lžíci olivového oleje 4 volská oka – bílky by měly být pevné, ale žloutky stále tekuté. Vejce osolte a opepřete. Chřest rozdělte na 4 části, každou poklaďte na připravený toast, navrch položte vejce a můžete servírovat.

 


Salát s jahodami a špenátem

  • Hrst nasekaných vlašských nebo piniových ořechů
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 šálky čerstvého baby špenátu
  • 1 šálek nakrájených čerstvých jahod
  • 50 g rozdrobené nivy

Špenát, jahody a oříšky dejte do mísy, přilijte ocet a olej, lehce promíchejte, posypejte rozdrobenou nivou a servírujte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek