Velikonoční koláčky

Upečte si koláčky ve tvaru volského oka. Na jejich přípravu můžete použít i kupované křehké nebo listové těsto – ušetříte tak čas.

Budete potřebovat:

  • 200 g křehkého nebo listového těsta
  • 6 ks půlek kompotovaných meruněk
  • 1 vejce na potření
  • hladká mouka na vál

Na náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 60 g změklého másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 ks žloutek
  • 5 lžic moučkového cukru
  • špetka citronové kůry

Těsto rozválejte na pomoučeném válu na silnější plát a s pomocí skleničky nebo vykrajovátka z něj vykrájejte kolečka. Tvaroh vymíchejte s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, změklým máslem, žloutkem a citronovou kůrou dohladka. Každé kolečko potřete náplní (nechte asi 1 cm široké okraje) a do středu položte půlku meruňky řezem dolů. Okraje koláčků potřete rozšlehaným vejcem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby a pečte při 220 °C dozlatova.

 


Text: mik; foto: Shuterstock a archiv

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek