Vejce 4x jinak

Vařených vajec je během Velikonoc vždy plná lednice. Až budete přemýšlet, co s nimi, zkuste některý z našich receptů. Třeba vám zachutnají.


Salát s medvědím česnekem

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 menší svazek čerstvého medvědího česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 150 g kvalitní majonézy
  • sůl
  • čerstvě namletý bílý pepř

 

Oloupaná vejce nakrájejte na menší kostičky a promíchejte s nasekaným medvědím česnekem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Přidejte majonézu a hořčici, osolte a opepřete a jemně promíchejte. Podávejte s čerstvým pečivem nebo s topinkou.

 


Salát s chřestem a tuňákem

  • 200 g nových malých brambor
  • 200 g čerstvého zeleného chřestu
  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 100 g hlávkového salátu
  • 200 g tuňáku ve vlastní šťávě
  • hrst černých oliv

Na zálivku

  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička cukru krupice
  • sůl
  • pepř
 

Brambory dejte do hrnce s vodou a přiveďte do varu. Na mírném ohni vařte 15 minut. Do hrnce přidejte chřest a vařte další 1–2 minuty nebo dokud nebude zelenina tak akorát měkká. Nechte odkapat a prolijte studenou vodou, aby se zelenina ochladila. Na talíře naaranžujte vařené brambory a chřest, přidejte kousky tuňáku, natrhaný hlávkový salát, navrch dejte na čtvrtky nakrájená vejce na plátky nakrájené olivy. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a cukr, a zálivku dochuťte solí a pepřem. Přelijte salát a podávejte.

 


Plněná vejce

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl
  • mletá paprika
  • zelená petrželka na ozdobu

 

Uvařená vejce oloupejte, překrojte napůl, lžící vyberte žloutky. Žloutky dejte do mísy, přidejte majonézu, ocet, cukr a sůl. Vidličkou vše promíchejte. Směsí naplňte cukrářským sáčkem bílky a ozdobte lístečky petrželky. Můžete posypat mletou paprikou.

 


Rychlá pomazánka

  • 8 vajec vařených na tvrdo
  • 5 polévkových lžic majonézy
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • pepř

 

Vejce oloupejte a nasekejte, nakrájejte cibuli a smíchejte s vejci, přidejte majonézu a promíchejte, přidejte pepř a sůl podle chuti a znovu promíchejte. Podávejte namazanou na čerstvou veku či chléb, ozdobenou čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek