Aloisie trojlistá

Aloysia triphylla

Tato vonná rostlina pochází z Jižní Ameriky a do Evropy ji přivezli v 17. století Španělé. Listy aloisie voní po citrusech a právě pro své vonné silice je po staletí pěstována. Uplatnění však najde nejen v kosmetice, ale i v kuchyni a jako léčivá bylina.

Vytrvalý stálezelený keř, v teplých oblastech dorůstá až do výšky 3 m. Má řídké štíhlé větvičky s trojčetnými přesleny dlouhých úzkých špičatých šedozelených chlupatých listů s olejovými žlázkami tvořícími na rubu tečky. Pronikavě citronově voní. V pozdním létě nese dlouhé koncové hrozny drobných bílých nebo levandulových květů.

Pěstování

Vysévejte na jaře, nebo množte řízkováním na konci jara.

Užívané části

Listy čerstvé nebo sušené ve stínu; výhonky sbírané těsně před kvetením k destilaci éterického oleje.

Konzervování

Listy se suší nebo se mohou přidávat do octa a oleje pro dodání vůně.

V kuchyni

Listy – výluh se pije jako bylinkový čaj. Jemně nakrájené listy můžete přidat do nápojů, ovocných pudinků, sladkostí, salátů, sušenek či domácí zmrzliny.

V kosmetice

Používá se vonný olej z aloisie do pleťových krémů a vod. Pomáhá pro zmírnění otoků v obličeji. Ocet s aloisií můžete přidat do koupele.

V domácnosti

Do vonných sáčků a směsí bylin k provonění bytu, do vonných svíček.

Pro léčení

Čaj má mírně sedativní účinek, pomáhá při špatném trávení, nadýmání, bolestech žaludku i při bušení srdce.

 

Jak využít aloisii

Z voňavých listů si můžete připravit chutný léčivý čaj, vonný olej či tinkturu, můžete si s ní provonět byt nebo ochutit sladká a ovocná jídla. Vyberte si z našich tipů.


Osvěžující čaj

Je lahodný a má tišící účinky nejen na pocuchané nervy, ale i na podrážděný žaludek.

Na čaj: 1 lžičku sušené aloisie zalijte šálkem vroucí vody a nechte 5 minut táhnout.


Olej s vůní aloisie

Snadno ho vyrobíte tak, že čerstvé květy, listy nebo výhonky byliny vložíte do rostlinného oleje – například slunečnicového – a nádobu přikryjete gázou. Postavte ji na slunečné místo, nejlépe na okno, a nechte aspoň dva týdny luhovat. Každý den lahví zatřepte. Když má olej tu správnou vůni, láhev zazátkujte a uložte. Můžete ho použít v kuchyni do salátů, marinád a podobně, nebo při výrobě domácí kosmetiky – do krémů a pleťových vod.


Léčivá tinktura z aloisie

Na její přípravu použijte 35–40% ovocnou pálenku. Nasypte 200 g sušené nebo 300 g čerstvé nasekané bylinky do sklenice, zalijte litrem pálenky a nechte na tmavém a chladném místě minimálně 14 dní odležet. Potom sceďte a získanou tinkturou naplňte lahvičky z tmavého skla, uzavřete korkem či šroubovací zátkou a označte. Tinktura se používá po kapkách! Na chladném místě ji můžete skladovat až dva roky.

Uklidňuje překrvené sliznice, pomáhá proti kašli, rozrušení a bušení srdce, bolestech žaludku a nucení na zvracení.

Tipy

  • Použijte sušenou aloisii například v plátěných pytlíčcích a bylinných polštářcích ve směsích s dalšími vonnými bylinami, například s levandulí.
  • Navoňte jí dopisní papír.
  • Použijte ji při výrobě mýdel nebo svíček.
  • Přidejte vonný olej do pleťového krému nebo tělového mléka.
  • Éterický olej z aloisie můžete použít k ochucení cukrářských výrobů, nápojů, náplní do dezertů a podobně.

 


Text: mik; foto: Thinkstock.cz a Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek