Oblíbené drůbeží

Z drůbežího masa můžete snadno a rychle vykouzlit rozmanité dobroty.Vyberte si z oblíbených a vyzkoušených receptů.


Kuře à la kohout na víně

  • 30 g másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 kuře (1,5 kg) rozdělené na 8 kousků
  • 125 g plátků anglické slaniny, nakrájených na proužky
  • 8 malých šalotek nebo perlových cibulek
  • 250 g žampionů
  • 2 mrkve nakrájené na větší kousky
  • 30 g hladké mouky
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 600 ml červeného vína
  • 1 svazek bouquet garni (petrželka, tymián, bobkový list)
  • 1 velký stroužek česneku, rozdrcený
  • sůl a černý pepř
  • 2 lžíce nakrájené petrželky na ozdobení

Máslo s olejem zahřejte ve velkém hrnci. Přidejte kuře a 10–12 minut smažte, až bude ze všech stran zlatohnědé. Vyjměte, přebytečný tuk slijte, přidejte slaninu, cibulky, houby a mrkev a na vysokém plameni za stálého míchání osmažte dozlatova. Děrovanou naběračkou vyjměte kuře i zeleninu, do kastrolu přidejte mouku a za stálého míchání smažte 3–5 minut, až lehce zhnědne. V malém kastrůlku svařte víno na objem 300 ml. Do jíšky postupně zašlehejte vývar a zredukované víno a prošlehejte ji dohladka. Do omáčky vraťte kuře, slaninu, zeleninu a houby, přidejte bouquet garni a česnek, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, přikryjte a dejte do trouby předehřáté na 180 °C na asi 45 minut, nebo až bude kuře na vpich vidličky měkké. Odstraňte bouquet garni, posypejte nasekanou petrželkou a podávejte horké.


Kuřecí prsa v parmské šunce

  • 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 4 plátky parmské šunky (prosciutto)
  • 2 hrsti lístků bazalky
  • 1 šálek strouhané mozzarelly
  • ½ svazku chřestu
  • 4 šálky rukoly
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • špetku soli a pepře

Kuřecí prsa nařízněte a rozložte, abyste získali větší plochu, osolte a opepřete. Do každého dejte polovinu strouhané mozzarelly a polovinu bazalky. Opět prsa složte a každé zabalte do 2 plátků parmské šunky.
V pánvi rozehřejte olej na středním plameni, vložte kuřecí prsa a po každé straně opékejte asi 6 minut. Vyjměte a nechte maso chvíli odpočinout. Na pánev dolejte trochu víc oleje, přidejte česnek a krátce (3é vteřin) ho opečte. Přidejte chřest a po třech minutách ještě rukolu – nechte ji asi minutu zavadnout. Zakápněte citronovou šťávou, osolte a opepřete podle chuti. Hotový chřest s rukolou dejte na talíř a na něj položte kuřecí prsa.


Krůtí karbanátky s hráškem a kukuřicí

  • 2 a ½ šálku mraženého hrášku a kukuřice
  • 150 g šunky, nahrubo nasekané
  • ½ šálku čerstvé petrželky nebo pažitky
  • 2 vejce
  • 1 šálek hladké mouky
  • sůl, pepř
  • ¼ šálku oleje

Na dresink:

  • 150 g řeckého nebo smetanového jogurtu
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Hrášek a kukuřici rozmrazte. 1 šálek zeleniny rozmixujte, zbytek nechte v celku. Rozmixovaný hrášek a kukuřici dejte do mísy, přidejte šunku, petrželku (nebo pažitku), vejce a mouku. Podle chuti osolte a opepřete a důkladně promíchejte. Pak přidejte celý hrášek a kukuřici a ještě promíchejte – vznikne lepivé těsto. S pomocí lžíce z něj tvořte placičky a smažte je v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte se salátem a jogurtovým dresinkem připraveným smícháním všech ingrediencí.


Kuřecí koláč se slaninou

Na těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 140 g studeného másla, nakrájeného na kousky
  • ¼ lžičky soli
  • 8 lžic studené vody

Na náplň:

  • 2 kuřecí prsa nakrájená na kostičky
  • 6 plátků slaniny nakrájených na čtverečky
  • 1 červená paprika, jemně nakrájená
  • 5 vajec
  • 2/3 šálku strouhaného čedaru
  • 1/3 šálku mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pažitka
  • sůl a čerstvě mletý pepř, podle chuti, volitelný

Z mouky, másla, vody a špetky soli vypracujte těsto, zabalte ho do folie a dejte na půl hodiny do lednice odpočinout. Pak z něj vyválejte kulatý plát, vyložte jím koláčovou formu a vidličkou ho propíchejte. Předehřejte troubu na 200 °C a korpus dejte na 10 minut předpéct. Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 180 °C.

Na pánvi opečte slaninu dokřupava. Vypečený tuk z pánve slijte a rozehřejte na ní olivový olej. Papričky opékejte doměkka – asi 10 minut. Přidejte nakrájené kuřecí maso, osolte a opepřete. Ve velké míse smíchejte rozšlehaná vejce s mlékem a nastrouhaným sýrem. Podle chuti osolte a opepřete. Směs rovnoměrně nalijte na předpečený korpus a na vrchu poklaďte opečenou slaninou. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Nechte mírně vychladnout, posypejte nasekanou pažitkou a podávejte teplý.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek