Slavnostní dorty

Vánoční svátky i oslava příchodu nového roku vyžaduje speciální menu, na kterém by neměl chybět ani velký dort pro všechny zúčastněné. Upečte si ho podle našeho receptu.


Velký čokoládový dort

Budete potřebovat

  • 225 g 75% hořké čokolády
  • 750 g cukru
  • 750 g polohrubé mouky
  • 1 1/2 lžičky sody bikarbony
  • 1 lžička soli
  • 500 ml horké vody
  • 10 lžiček kakaového prášku
  • 250 ml smetany
  • 250 ml oleje
  • 4 velká vejce

na krém:

  • 550 g čokolády na vaření
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kukuřičného sirupu
  • 450 g mírně změklého másla
  • 250 g moučkového cukru

Troubu předehřejte na 175 °C. Připravte si tři dortové formy o průměru 20 nebo 23 cm. Dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte olejem. Ve vodní lázni rozehřejte 75% čokoládu. Ve velké míse promíchejte mouku s cukrem, sodou a solí. V jiné misce smíchejte horkou vodu s kakaem, přidejte smetanu a olej a vyšlehejte. Mokrou směs důkladně vmíchejte do suché směsi a pak postupně přimíchejte lehce rozšlehaná vejce. Nakonec vmíchejte zchladlou roztavenou čokoládu. Těsto vlijte do dortových forem a pečte 40–45 minut. Mezitím si připravte krém: čokoládu nasekejte na menší kousky a dejte ji do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu tak, aby byla horká, ale aby se nevařila. Nalijte ji do čokolády, nechte směs 5–10 minut stát a pak smetanu s čokoládou dohladka rozmíchejte. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem, vmíchejte kukuřičný sirup a pak do másla zapracujte čokoládovou směs. Dejte asi na 15 minut vychladit do lednice a poté krém vyšlehejte. Opět nechte zchladit a pak vyšlehejte – opakujte, dokud krém nebude dostatečně pevný. Nakonec jednotlivé korpusy pomažte krémem, složte na sebe a celý dort ještě pěkně krémem potřete.

 

Trojbarevný dort

Budete potřebovat

  • 180 g másla
  • 180 g cukru
  • 3 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 180 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 50 g bílé čokolády
  • 50 g mléčné čokolády
  • 50 g hořké čokolády
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 lžičky kakaa
na krém:

  • 125 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g krémového sýra
  • 150 ml smetany ke šlehání

Předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si tři dortové formy o průměru 20 nebo 23 cm. Dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte olejem. Všechny 3 druhy čokolády rozehřejte ve vodní lázni v samostatných miskách. dejte stranou. Elektrickým mixérem vyšlehejte v míse máslo s cukrem do pěny, postupně pomalu přidejte vejce, 3 lžíce mléka a poté zapracujte mouku s kypřicím práškem. Těsto pak rozdělte na 3 stejné díly do 3 misek.
Na bílou vrstvu: z první misky naberte lžíci těsta a rychle ji rozmíchejte v rozehřáté bílé čokoládě. Potom tuto čokoládovou směs opatrně zamíchejte spolu s vanilkovým extraktem do zbytku těsta v první misce. Těsto rozetřete do první dortové formy.
Na světle hnědou vrstvu: opět naberte lžíci těsta z druhé misky, rozmíchejte ji v rozehřáté mléčné čokoládě a tuto směs pak vmíchejte do těsta v druhé misce. Těsto naplňte do druhé dortové formy.
Na tmavě hnědou vrstvu: lžíci těsta z třetí misky rozmíchejte v hořké čokoládě a směs pak vmíchejte spolu s kakaem do zbytku těsta v třetí misce. naplňte i třetí dortovou formu.
Všechny tři vrstvy pečte 20–25 minut, nechte asi 2 minuty zchladnout, vyjměte z forem a nechte vychladnout na mřížce.
Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem dohladka. Poté do směsi zašlehejte krémový sýr, a nakonec vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu.
Dort sestavte z jednotlivých vrstev promazaných krémem a ze všech stran jej krémem potřete.

 


Kokosový dort Raffaello

Budete potřebovat

  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 5 lžic oleje

Na krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g bílé čokolády
  • 160 g kokosu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • kokos
  • rum

Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh. Postupně po jednom zašlehejte žloutky a po lžících olej. Nakonec do pěny vmíchejte vařečkou mouku. Těsto rozetřete do kulaté formy (průměr 23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Pečte asi 25 minut při 190 °C. Necháme vychladnout.
Připravte krém: smetanu nalijte do kastrůlku a zahřejte. Do horké smetany nasypte na kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání směs přiveďte k varu. Necháme povařit půl minuty, odstavte z plotýnky a za občasného zamíchání nechte vychladnout. Pak dejte směs do lednice pořádně vychladit (nejlépe přes noc).
Korpus vodorovně rozřízněte na dvě nestejně velké části (asi 1/3 a 2/3). Tenčí část bude tvořit základ dortu, větší část rozdrobíte. Vychlazenou čokoládovou smetanu ušlehejte do tuha (ručním elektrickým šlehačem asi pět minut). Do ní vmíchejte větší polovinu drobků z korpusu a kokos, pak postupně přimíchávejte další drobky, dokud nevznikne hustá hmota. Korpus vložte do rozevíracího dortového kruhu, pokropte podle chuti rumem a rozetřete na něj šlehačkovo-drobkovou hmotu. Poté dejte do lednice vychladit. Zatím ušlehejte šlehačku se ztužovačem. Dort vyjměte z kruhu, a natřete na něj všechnu šlehačku. Celý povrch posypte kokosem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek