Cukroví bez pečení

Nechce se vám pouštět do pečení, ale rádi byste měli aspoň pár kousků domácího cukroví na vánočním stole? Udělejte si s námi tyto nepečené dobroty.


Čokoládové čtverečky

Budete potřebovat:

  • 175 g másla
  • 150 g kvalitní hořké čokolády rozdrcené na malé kousky
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 250 g piškotů nebo máslových sušenek
  • 100 g mletých nebo drcených vlašských ořechů
  • 200 g rozinek nebo proslazených brusinek
  • několik kapek vanilkové esence (nemusí být)

recept

Vložte máslo, čokoládu a sirup (med) do malé pánve a opatrně zahřívejte, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí. Nechte trochu zchladnout. Sušenky nebo piškoty rozdrťte na jemné drobečky. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je dát je do igelitového sáčku a rozdrtit je válečkem. Sušenkové drobečky vložte do mísy, přilijte čokoládovo-máslovou směs a zbylé ingredience a důkladně promíchejte. Pak směs přendejte do máslem vymazané zapékací formy či pekáčku o rozměrech 20 x 30 cm a s pomocí vidličky ji pěkně upěchujte. nechte zcela vychladnout, pak pekáček zakryjte fólií a dejte alespoň na dvě hodiny do lednice. Ztuhlou směs pak nakrájejte na čtverečky. Před podáváním je uchovávejte v lednici.


Dvoubarevné mandlové kuličky

Budete potřebovat:

  • 70 g mandlové moučky
  • 60 g moučkového cukru
  • 50 g změklého másla
  • kakao a strouhaný kokos na obalení

recept

Mandlovou moučku smíchejte s cukrem, přidejte změklé máslo a dobře propracujte. Pak rukama tvořte malé kuličky. Obalujte je v kvalitním kakau nebo strouhaném kokosu a vkládejte do papírových košíčků. Uchovávejte v lednici.


Čokoládovo-kokosová roláda

Budete potřebovat:

na 1. těsto:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 180 g strouhaného kokosu
na 2. těsto:

  • 250 g piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci uvařené vychladlé kávy

Umleté nebo rozdrcené piškoty nasypte na vál, přidejte cukr, kakao, med, kávu a rum a vypracujte tmavé těsto. Na druhé světlé těsto smíchejte máslo, cukr a kokos a rovněž vypracujte dohladka. Těsta rozdělte na 4 části (z uvedené dávky surovin vytvoříte čtyři kokosové rolády). Vál posypte strouhaným kokosem a přes potravinovou fólii vyválejte nejdříve tmavé těsto, a poté těsto světlé. Položte ho na tmavé a společně ještě lehce rozválejte, aby se těsta spojila. Nakonec zabalte do rolády a tu celou obalte v alobalu a dejte aspoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice. Před podáváním krájejte ostrým nožem na plátky.


Likérové cukroví

Budete potřebovat:

  • 200 g piškotů
  • 100 ml sladkého likéru nebo brandy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g kakaa
  • 120 g hořké čokolády
  • čokoládová rýže

Umleté nebo rozdrcené piškoty provlhčete likérem a nechte asi 10 minut odležet. Smetanu svařte s cukrem a kakaem. Odstavte z ohně a vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a hmota nevychladne. Pak přidejte provlhčené piškoty, propracujte a hmotu uložte do lednice ztuhnout. Potom z ní tvořte malé kuličky a obalujte je v kvalitní čokoládové rýži. Před podáváním vložte do papírových košíčků.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek