Cukroví bez pečení

Nechce se vám pouštět do pečení, ale rádi byste měli aspoň pár kousků domácího cukroví na vánočním stole? Udělejte si s námi tyto nepečené dobroty.


Čokoládové čtverečky

Budete potřebovat:

  • 175 g másla
  • 150 g kvalitní hořké čokolády rozdrcené na malé kousky
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 250 g piškotů nebo máslových sušenek
  • 100 g mletých nebo drcených vlašských ořechů
  • 200 g rozinek nebo proslazených brusinek
  • několik kapek vanilkové esence (nemusí být)

recept

Vložte máslo, čokoládu a sirup (med) do malé pánve a opatrně zahřívejte, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí. Nechte trochu zchladnout. Sušenky nebo piškoty rozdrťte na jemné drobečky. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je dát je do igelitového sáčku a rozdrtit je válečkem. Sušenkové drobečky vložte do mísy, přilijte čokoládovo-máslovou směs a zbylé ingredience a důkladně promíchejte. Pak směs přendejte do máslem vymazané zapékací formy či pekáčku o rozměrech 20 x 30 cm a s pomocí vidličky ji pěkně upěchujte. nechte zcela vychladnout, pak pekáček zakryjte fólií a dejte alespoň na dvě hodiny do lednice. Ztuhlou směs pak nakrájejte na čtverečky. Před podáváním je uchovávejte v lednici.


Dvoubarevné mandlové kuličky

Budete potřebovat:

  • 70 g mandlové moučky
  • 60 g moučkového cukru
  • 50 g změklého másla
  • kakao a strouhaný kokos na obalení

recept

Mandlovou moučku smíchejte s cukrem, přidejte změklé máslo a dobře propracujte. Pak rukama tvořte malé kuličky. Obalujte je v kvalitním kakau nebo strouhaném kokosu a vkládejte do papírových košíčků. Uchovávejte v lednici.


Čokoládovo-kokosová roláda

Budete potřebovat:

na 1. těsto:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 180 g strouhaného kokosu
na 2. těsto:

  • 250 g piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci uvařené vychladlé kávy

Umleté nebo rozdrcené piškoty nasypte na vál, přidejte cukr, kakao, med, kávu a rum a vypracujte tmavé těsto. Na druhé světlé těsto smíchejte máslo, cukr a kokos a rovněž vypracujte dohladka. Těsta rozdělte na 4 části (z uvedené dávky surovin vytvoříte čtyři kokosové rolády). Vál posypte strouhaným kokosem a přes potravinovou fólii vyválejte nejdříve tmavé těsto, a poté těsto světlé. Položte ho na tmavé a společně ještě lehce rozválejte, aby se těsta spojila. Nakonec zabalte do rolády a tu celou obalte v alobalu a dejte aspoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice. Před podáváním krájejte ostrým nožem na plátky.


Likérové cukroví

Budete potřebovat:

  • 200 g piškotů
  • 100 ml sladkého likéru nebo brandy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g kakaa
  • 120 g hořké čokolády
  • čokoládová rýže

Umleté nebo rozdrcené piškoty provlhčete likérem a nechte asi 10 minut odležet. Smetanu svařte s cukrem a kakaem. Odstavte z ohně a vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a hmota nevychladne. Pak přidejte provlhčené piškoty, propracujte a hmotu uložte do lednice ztuhnout. Potom z ní tvořte malé kuličky a obalujte je v kvalitní čokoládové rýži. Před podáváním vložte do papírových košíčků.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek