Bylinkový kalendář – říjen

Rady, tipy a nápady na pěstování a zpracování bylinek pro aktuální měsíc.


Léčivé kořeny

V říjnu nastává vhodná doba pro sběr kořenů léčivých bylin. Některé možná pěstujete na své zahrádce, pro jiné se budete muset vydat do přírody. A které rostliny a jejich kořeny byste měli v říjnu hledat? Čekanku obecnou (pomáhá při nemocech jater, žlučových a ledvinových kamenech, zánětech močových cest, nechutenství); kostival lékařský (krevní podlitiny, záněty svalů, chronické choroby kloubů a kostí atd.); lopuch větší (poruchy trávení, ekzémy a na regeneraci vlasů); pupavu bezlodyžnou (potopudný prostředek při horečnatých onemocněních, na omývání proti plísním); křen selský (obklady proti revmatismu a křečovým žilám).


Jalovcový čaj proti kašli

O léčivých účincích jalovce jste si mohli přečíst na předchozích stranách. Připojujeme ještě recept proti suchému dávivému kašli: 2 lžičky rozdrcených suchých plodů nasypte do kastrůlku s 300 ml vody, přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Pak odvar stáhněte z ohně a nechte ještě asi 15 minut vyluhovat. Pijte oslazený lžičkou medu.


Meduňkové víno

Padá na vás podzimní melancholie? Zažeňte ji s pomocí bylinek. Vyzkoušejte účinky uvolňujícího meduňkového vína.

Budete potřebovat

  • 1 l dobrého bílého vína
  • 3 hrsti čerstvě natrhaných listů meduňky
  • uzavíratelnou skleněnou nádobu

postup

Čerstvé listy meduňky dejte do nádoby a zalijte vínem. Nádobu dobře uzavřete a postavte na temné místo s běžnou pokojovou teplotou. Nechte asi týden macerovat. Pak víno sceďte, přelijte do lahve a uložte do lednice. Užívejte při stavech napětí, bolestech hlavy a při nespavosti.


Uklidňující koupel

Zahřeje a uvolní celé tělo. A jaké bylinky si do ní přidat? Zkuste chmel a třezalku.
Hrst chmelových šištic a sušených květů třezalky zalijte šálkem horké vody a nechte 15 minut luhovat. Sceďte a přilijte do připravené koupele. Pak už stačí si jen připravenou lázeň vychutnat – doba koupání by ale neměla přesáhnout 20 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek