Sladké podzimní pečení…

… a smažení vám provoní kuchyni a aktivuje chuťové pohárky do pohotovostní polohy. Tak neváhejte a pusťte se do toho s námi! Výsledek potěší nejen vás, ale i všechny okolo.

Jogurtovo-hruškový koláč

Budete potřebovat

  • 200 g bílého selského jogurtu
  • 60 ml oleje
  • 150 g cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli
  • 2 větší zralé hrušky
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 175 °C, kulatou koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymastěte a vysypte strouhankou. Dobře vyzrálé hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.

Ve velké míse rozmíchejte jogurt, olej, cukr, vejce, vanilkový cukr a citronovou kůru dohladka. Poté do směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a důkladně ji vmíchejte. Hotové těsto nalijte do formy. Plátky hrušek naskládejte do kruhu na těsto. Pečte 40–50 minut dozlatova – vyzkoušejte špejlí, že je koláč dobře propečený. Vychladlý koláč posypte moučkovým cukrem.

Vláčná jablková bábovka

Budete potřebovat

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 200 g cukru
  • špetku mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 lžíci rumu
  • 150 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 400 g strouhaných jablek
  • med na pokapání

Troubu předehřejte na 180 °C Jablka očistěte, zbavte jádřinců a nastrouhejte. V míse smíchejte všechny sypké suroviny (mouku, pudinkový prášek, cukr, skořici a prášek do pečiva). Přidejte vejce, rum, olej, mléko a jablka a vymíchejte středně husté těsto. Nalijte ho do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Pečeme asi 60 minut dozlatova. Upečenou bábovku nechte vychladnout, vyklopte, pokapejte medem a můžete podávat.

Jogurtové lívanečky s jablky

Budete potřebovat

  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic mléka
  • 4 lžic cukru
  • 3 vejce
  • špetku soli
  • 3 jablka
  • olej na smažení
  • moučkový cukr se skořicí

Jablka oloupejte, s pomocí vykrajovače jim vyřízněte jádřinec a nakrájejte je na kolečka tlustá asi půl centimetru. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva, jogurt, sůl a nakonec sníh z bílků. Na pánvi rozehřejte olej. Kolečka jablek namáčejte v těstě a smažte na oleji. Podávejte posypané moučkovým cukrem se skořicí.

Voňavý dýňový moučník

Budete potřebovat

  • 400 g dýňového pyré
  • 4 vejce
  • 350 g cukru
  • 200 ml oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky skořice

Na polevu:

  • 150 g krémového sýra (např. Lučina)
  • 225 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g cukru moučka

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech na pečení potáhněte pečicím papírem. Připravte si pyré – dýni (např. Hokkaido) oloupejte, zbavte semen, uvařte doměkka a rozmixujte. Pyré dejte do mísy, přidejte vejce, cukr a olej a rozmíchejte. Přisypte mouku s práškem do pečiva, sodou a skořicí a vymíchejte hladké těsto. Nalijte ho na připravený pekáč a pečte asi 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Připravte si polevu – krémový sýr, máslo, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte dohladka. Natřete polevu na vychladlý moučník a můžete podávat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek