Svěřte svou pleť heřmánku

Bylinkové přípravky jsou k péči o pokožku nejvhodnější. Nemusíte za ně utrácet v lékárně či drogerii. Připravte si je doma ze sušených bylin a běžně dostupných ingrediencí.

Pozor, někteří lidé mohou být na heřmánek alergičtí.


Zklidňující pleťová voda

Jemná pleťová voda bez přídavku alkoholu pomůže zklidnit podrážděnou pokožku obličeje – například po slunění nebo pobytu na studeném větru. Čisticí a hojivé účinky heřmánku navíc přispívají k hojení drobných pupínků.

Budete potřebovat:

  • 100 ml vody
  • 1 sáček heřmánkového čaje nebo 1 lžičku sušeného heřmánku)

Vodu uveďte k varu, přelijte jí sáček heřmánkového čaje (nebo 1 lžičku bylinky) a nechte 5 minut luhovat. Poté sáček vyjměte nebo nálev sceďte a nechte vychladnout. Tamponkem namočeným v heřmánkové pleťové vodě pak pokožku ošetřete. Tuto pleťovou vodu můžete používat každý den.

 


Krém na suchou pleť

Budete potřebovat

  • 60 ml vody
    1 lžíci sušeného heřmánku
    2 lžíce smetany ke šlehání
    1 lžíci medu
    5 kapek éterického oleje heřmánku

Trpíte-li suchou pletí, je tento krém určen právě pro vás. Na pleť ho naneste ve větším množství a bříšky prstů jemně  vmasírujte. Přebytek setřete papírovým ubrouskem.

postup

Vodu přiveďte v malém hrnci k varu a přidejte sušený heřmánek. Nechte luhovat, dokud voda nevychladne na pokojovou  eplotu. Sceďte do čisté vyvařené láhve, přidejte smetanu, med a éterický olej. Uzavřete a důkladně protřepte. Skladujte v  lednici a spotřebujte do týdne.


Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek