Tulipány trochu jinak

Potěšte trochu sebe i jejich šlechtitele, vyberte si nějaké neobvyklé nové odrůdy a udělejte si ze své zahrady „malé Holandsko“. Přijdete na to, proč jsou tulipány tak oblíbené.

Tulipán je symbolem jara, ale sázíme ho v těchto chladných podzimních dnech. Je to hezká práce, protože se navzdory všeobecnému odkvétání, opadávání a zániku už těšíme na jaro. Prohlížíme si popisky a fotky na zakoupených baleních tulipánů, jsme zvědaví a představujeme si, jak bude naše zahrada na jaře vypadat.

Růžové a bílé tulipány pěkně ladí s modrými pomněnkami

 

Jak je budete pěstovat vy?

Syté barvy a výrazné tvary tulipánů z nich dělají dominantu každé výsadby. Je jen na vás, jestli výsledný dojem založíte na jemné harmonii nebo na nápadném kontrastu. Jsou velmi univerzální, hodí se jak do nádob, tak na volné záhony. Tam se pěstují asi častěji, protože pro jarní výsadbu je do nádob musíme vysazovat už na podzim a o nádoby je třeba se přiměřeně starat, hlavně je musíme někde přes zimu mít, protože holá půda v květináči moc „parády“ na terase či u vchodu do domu neudělá. Tam je přeneseme, až rozkvetou. Na záhonu máme efekt zaručen téměř bezpracně.

Správný čas pro jejich výsadbu je právě teď na podzim

Osvědčené kombinace

Protože kvetou na počátku sezony, podle pěstovaného typu od dubna do června, musíme je kombinovat jen s rostlinami, které v tomto období už kvetou nebo už mají vyrašené pěkné listy. Z kvetoucích rostlin to nejčastěji jsou dvouletky, například macešky, violky a pomněnky, klasická je i kombinace s ostatními cibulovinami, a to jak drobnými – ladoňky, modřence či puškinie, tak i s narcisy a hyacinty, které jsou pro tulipány rovnocennými partnery. Tulipány vypadají nádherně také ve společnosti skalniček, jako jsou nízká plamenka (Phlox subulata) štěničník (Iberis)– tady se často používají nízké, takzvané botanické druhy tulipánů – Tulipa tarda. Vyšší odrůdy tulipánů sázíme spíše do společnosti vyšších květin, jako je zářivá tařice (Alyssum) či trýzel (Erysium) nebo kamzičník (Doronicum), který kvete velmi časně.
Tulipány se hodí i do trvalkového záhonu. Je to velmi vhodná kombinace, protože prodlužují dobu kvetení celé partie. Sázíme je společně například s bohyškami, kterým listy raší velmi brzy, vytrvalými bergéniemi, nenápadným, ale spolehlivým barvínkem. Pěkné listy mají i různé odrůdy šalvěje, levandule nebo některé stálezelené odrůdy kakostů.

Terasu si můžete ozdobit tulipány v nádobách

Dejte je do houfu

Tulipány vždy vypadají lépe ve skupině – násobí se tak jejich barevný efekt. Určitě je hezčí mít jen jednu skupinku několika stejných tulipánů pohromadě než desítky květů rozptýlených tu a tam po celé zahradě. Snažíme se vysazovat tulipány spíš do ostrůvků než do plochy, a to i v případě, že máme spoustu cibulek jedné odrůdy. Raději uděláme tři menší skupinky než jednolitý lán.


Proč jsou tak oblíbené?

  • snadno se pěstují
  • jsou spolehlivé a dostupné
  • dobře se kombinují
  • hodí se do nádob i do volné půdy
  • nerozrůstají se

 


Text a foto: Marie Rubešová

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek