Bylinkový kalendář – září

září

Sklízejte libeček

Chcete si nasušit libečkovou nať na zimu do polévky? Pak ji skliďte v průběhu září a pomalu sušte na stinném vzdušném místě. Poté ji – dobře vysušenou – uskladněte v nádobě s dobře těsnícím uzávěrem, aby neztratila své aroma.


Jak sušit šípky

Přinesli jste si z procházky krásně rudé šípky a chtěli byste si je nasušit na zimu na výborný čaj? Poradíme vám, jak na to. Pro sušení se hodí šípky, které ještě nepřešly mrazem. Natrhané plody přeberte a poškozené nebo nahnilé vyřaďte. Poté je operte ve vodě a s pomocí utěrky důkladně vysušte. Sušit je můžete buď v sušičce (podle návodu), v troubě nebo na sluníčku (pokud je vhodné počasí). Nejlépe je nechat sušit plody venku na podzimním slunci, ale ne vždy to počasí dovolí. V takovém případě vám pomůže trouba. Šípky nasypte na drátěnou podložku nebo na plech s pečicím papírem, teplotu nastavte na 70 °C a dvířka nechte pootevřená. Pozor, abyste šípky nepřipálili. Správně usušené šípky mají tmavočervenou barvu, jsou tvrdé a při zmáčknutí prasknou a drolí se. Nesmí uvnitř zůstat vlhké. Uchovávejte je v uzavíratelné sklenici nebo v plátěném sáčku.


Bezinkový sirup

Připravte si výborný lék proti nachlazení na zimu: stimuluje imunitní systém, zvyšuje úroveň antioxidantů v těle, působí protizánětlivě a je účinným přípravkem proti virové a bakteriální infekci.

Budete potřebovat

  • 1 kg plodů černého bezu
  • 700 g cukru
  • 3 citrony (šťáva)
Postup:

Bobule bezu omyjte a otrhejte, dejte do hrnce a podlijte vodou. Přiveďte k varu a vařte aspoň 20 minut (bezinky se musí vařit, jinak působí projímavě). Poté propasírujte přes síto, přidejte cukr a citronovou šťávu a za stálého míchání vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ještě horký sirup naplňte do čistých lahví a zavíčkujte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek