Z podzimní sklizně

Připravte si pestré menu s čerstvou podzimní zeleninou a ovocem. Zářivě oranžová dýně, tmavě rudá řepa a červené kuličky hroznového vína se budou na vašem stole krásně vyjímat.


Zapečené těstoviny s dýní, šalvějí a ořechy

Budete potřebovat

  • 400 g těstovin (fusilli, penne, kolínka apod.)
  • sůl
  • 1 dýni (např. Hokkaido)
  • 250 ml smetany
  • 200 g sýru čedar
  • špetku mletého muškátového ořechu
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 g vlašských ořechů
  • hrst čerstvých šalvějových listů
  • 100 g strouhaného parmazánu

Dýni oloupejte, zbavte semen, dejte na plech s pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka. Upečenou dýni rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré. Podle chuti ho osolte.
Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě. Dýňové pyré rozmíchejte se smetanou a přidejte nastrouhaný čedar. Směs okořeňte, promíchejte s uvařenými těstovinami, dejte do pekáčku, posypte nasekanými ořechy, šalvějí a parmazánem a vložte na 20 minut zapéct do trouby.


Tradiční boršč

Budete potřebovat

  • 300 g hovězího masa (s kostí)
  • 300 g vepřového masa
  • celý pepř, nové koření, bobkový list
  • sádlo nebo olej
  • cibule
  • 2 mrkve, petržel, kousek celeru
  • 1/2 hlávky zelí
  • 3 brambory
  • 2 červené řepy
  • sůl
  • ocet
  • cukr (podle chuti)
  • kysaná smetana k podávání

Maso dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl, kuličky pepře, nového koření a 2 bobkové listy a uvařte silný vývar. Ve větším hrnci na tuku osmahněte cibuli, přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu a červenou řepu a orestujte. Přisypte na nudličky nakrájené zelí, zalijte vodou, aby bylo ponořené, a uvařte do poloměkka. Uvařené maso sceďte, vývar přilijte k zelenině a promíchejte. Maso nakrájejte na kostičky a také vložte do polévky. Podle chuti přidejte trochu octa a cukru, případně osolte. Podávejte se lžící kysané smetany.


Koláč s hroznovým vínem

Budete potřebovat

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 150 g cukru
  • 80 ml mléka
  • 60 ml oleje
  • 4 lžíce másla
  • kůru z 1 citronu
  • vanilkový cukr
  • 500 g červených hroznů bez jader
  • moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejte na 175 °C, kulatou koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte se solí a práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Poté do směsi zašlehejte mléko, olej, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vmíchejte do suché směsi a do připraveného těsta zamíchejte 2/3 hroznů. Nalijte do formy a vršek koláče poklaďte zbylými hrozny. Pečte asi 50 minut dozlatova (vyzkoušejte špejlí, zda je koláč propečený). Nechte vychladnout. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek