Pro krásné a zdravé vlasy

Trápí vás potíže s vlasy? Řídké, mastící se, suché, bez lesku nebo dokonce vypadávající vlasy potřebují speciální a cílenou péči.

Jemné vlasy

Pokud vás trápí, že máte vlasy neustále zplihlé, je pravděpodobné, že jsou příliš jemné. To ovšem neznamená, že by jich bylo málo. Jsou pouze slabé a tenké, a proto se obtížněji upravují, jsou bez lesku, elektrizují a většinou se nadměrně mastí u kořínků. Velmi často si problémy s jemnými vlasy ještě zhoršujeme špatnou volbou přípravků, které navíc aplikujeme ve zbytečně velkém množství. Produkty by měly mít lehké složení bez obsahu alkoholu. Používejte šampony pro zvětšení objemu a lehký kondicionér, který nikdy nevtírejte ke kořínkům, naneste jej pouze do délek vlasů, pročešte prsty a ihned opláchněte. Pro konečnou úpravu používejte lehký, slabě nebo mírně tužící přípravek, který vlasy zpevní od kořínků.
Pěnová tužidla vlasy zatěžují, a tak zvolte spíše čirá tužidla v rozprašovači, která usnadňují aplikaci a potřebné množství. Stylingové přípravky používejte jen na konečky vlasů a přednost dejte laku, který lze bez potíží z vlasů vyčesat. Jemné a u kořínků se mastící vlasy by neměly být delší než 15 centimetrů. Jinak mají problém, jak udržet svou váhu a zachovat si objem. Pro takové vlasy jsou skvělým řešením tupé sestřihy, jejichž délka by se měla zastavit na ramenou.

Mastné vlasy

Vlasy se mohou jednou za čas mastit i vlastníkům suchých či normálních vlasů, a to z důvodu stresu nebo hormonálních změn. Ovšem pokud jsou vlasy potažené slabou vrstvou tuku, a to velmi často už den po umytí, jedná o typické mastné vlasy, k nimž nás většinou odsoudí dědičnost. Můžeme si ale jejich stav ještě zhoršovat stresem, špatnými stravovacími návyky, nekvalitními přípravky či častým kontaktem rukou s vlasy. Jestliže máte vlasy mastné už po pár hodinách od umytí, zvolte jemný šampon s vyváženým pH 4,5–6, s nímž si vlasy můžete umýt i dvakrát za den. Pokud si vlasy myjete jednou za dva či tři dny, musíte použít šampon dvakrát, abyste z pokožky dostali všechny nečistoty. Budou vám stačit dvě malé dávky šamponu, který by měl mít průsvitnou konzistenci, krémovým se vyhýbejte. Abyste zbytečně nedráždili pokožku a neaktivovali mazové žlázy, vtírejte při mytí šampon do vlasů šetrně a nikoliv „drbáním“ a při oplachování nepoužívejte horkou vodu. Pro mastné vlasy je nejvhodnější lehký bezoplachový kondicionér ve spreji. Tu a tam byste měli přebytečný kožní maz z vlasů a pokožky hlavy odstranit pomocí léčivé jílové masky. Tu zakoupíte ve vybraných lékárnách a obchodech specializovaných na zdravý životní styl a přírodní kosmetiku. Jíl absorbuje a váže velké množství mastných látek, takže v boji proti mastným vlasům je ideálním pomocníkem.

Ideální jsou vzdušné účesy, kdy jsou vlasy kadeřníkem sestříhány a prostříhány, čímž tolik nepřiléhají k pokožce a také se s nimi lépe pracuje při stylingu.

Vlasy suché

Příčin suchých vlasů je celá řada: suchá pokožka hlavy, která neprodukuje dostatečné množství kožního mazu, genetika nebo nevhodná vlasová péče a návyky při upravování vlasů. Pokožku hlavy a povrch vlasů může negativně ovlivňovat i barvení vlasů a extrémní styling, v jejichž důsledku se vlasy mohou vysušovat. Suché vlasy vypadají matně, bez lesku, na dotek jsou drsné, tvrdé a nepoddajné, nejsou pružné, často se cuchají, mají roztřepené konečky, lámou se a jsou velice křehké. Vhodnými produkty vlasové péče můžete problém suchých vlasů a jejich vysušování vyřešit. Tyto přípravky, zejména balzámy, obsahují pečující látky, jako je například aloe vera a bambucké máslo, které vyhlazují a regenerují poškozená místa a navracejí vlasu hladkost. Navíc lipidy uvnitř suchých vlasů vážou vodu a zvýšený obsah silikonu usnadňuje jejich česání. Suché vlasy myjte až tehdy, je-li to nutné, v žádném případě každý den! Nejméně jednou týdně používejte regenerační masku, která jim poskytne hydrataci. Výborným pomocníkem jsou nesmývatelné hydratační kúry ve formě sprejů, olejíčků, krémů a výživných sér. Pravidelnou masáží pokožky hlavy se zlepšuje její prokrvení a stimuluje se vylučování kožního mazu

Proti problémům s lupy

Tvorba lupů je v zásadě normální a zdravý proces, během kterého se pokožka hlavy zbavuje starých buněk, aby uvolnily místo novým. Tyto buňky jsou natolik malé, že je nemůžeme vidět, ale v okamžiku, kdy jich pokožka hlavy produkuje nadměrné množství, si jich všimneme. Ač si mnozí myslí, že tento problém se týká jen lidí se suchou pokožkou, není tomu tak – lupy se mohou objevit i ve vlasech mastných. Tvorbu lupů podporuje například nedostatek světla, zejména nedostatek UV záření v zimních měsících.

Svoji roli hraje také způsob péče o vlasy. Pokud si vlasy nemyjeme dostatečně často, tvorba lupů začne být intenzivnější. Doprovází-li lupy svědění a podrážděná kůže, může být pokožka hlavy zanícená. Zvýšenou tvorbu lupů mohou způsobovat také některé kožní nemoci, jako je například ekzém či psoriáza. V těchto případech byste měli vyhledat dermatologa.

Kdykoli lupy zaznamenáte, použijte některý z účinných šamponů proti lupům, nejlépe s obsahem pyrithion zinku, který bojuje proti přemnoženým kvasinkám a přitom nadměrnou tvorbu lupů snižuje.

Vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů může mít mnoho příčin a někdy bývá průvodním jevem jiných onemocnění (diabetes, štítná žláza, vysoký cholesterol, zvýšená hladina homocysteinu, hormonální dysbalance). Zaznamenáte-li problém s padáním vlasů – zůstává vám jich více v kartáči nebo na polštáři – a jejich zhoršenou kvalitou během zhruba šesti týdnů, nečekejte, až se problém ještě prohloubí, a navštivte dermatologa. Včasná a správná diagnostika problému je jedinou zárukou úspěšnosti pozdější léčby. Pro rychlejší růst vlasových vláken, zastavení jejich řídnutí a komplexní podporu pokožky hlavy byla vyvinuta celá řada speciálních přípravků od šamponů přes vitaminové doplňky a ampule pro podporu růstu vlasového vlákna až po kondicionéry.

Bylinky pro péči o vlasy

Kopřiva dvoudomá
Urtica dioica

Kopřiva je odnepaměti používána k péči vlasy – pomáhá zabraňovat jejich vypadávání. Nálevem z kopřivy si vlasy oplachujte po umytí.

Na nálev: 2–3 hrsti čerstvých kopřiv (nejlépe jarních) nebo 1 hrst sušených zalijte 1 litrem vroucí vody a nechte vychladnout. Pak sceďte a použijte.

Lopuch větší
Arctium lappa

Nálev z mladých listů lopuchu pomáhá při lupech a vypadávání vlasů. Masírujte jím vlasové kořínky a pokožku hlavy. Nálev můžete i pít k pročištění krve.

Na nálev: 1 lžičku sušených mladých listů přelijte 250 ml horké vody a nechte táhnout 5 minut.

Přeslička rolní
Equisetum arvense

Přeslička pomáhá udržovat zdravou pokožku hlavy, působí proti lupům a podporuje růst vlasů. Odvar z přesličky používejte k oplachování vlasů po umytí.

Na odvar: 50 g sušené přesličky nasypte do 2,5 litru vody a nechte přes noc máčet. Potom směs 30 minut vařte a nechte vychladnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek