S lahodnou vůní kávy…

Patříte mezi milovníky kávy a dopřáváte si ji rádi ve všech možných podobách? Následující recepty jsme tedy vybrali přímo pro vás. Nechte si chutnat.


Kávové muffiny

  • 220 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • espresso (cca 60–80 ml)
  • 100 ml tučné smetany
  • 100 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • čtvereček čokolády do každého muffinu

Troubu rozehřejte na 180 °C. Uvařte espresso a vlijte do něj smetanu. V jedné míse smíchejte suché ingredience a v jiné všechny tekuté. Pak je lehce promíchejte a těstem naplňte košíčky. Doprostřed každého košíčku vmáčkněte čtvereček čokolády tak, aby byl úplně ponořený. Pečte 20–25 minut dozlatova.


Speciální kávový punč

  • 4 šálky kvalitní kávy
  • 2 šálky červeného vína
  • cukr podle chuti
  • skořice, hřebíček
  • pomeranč

Vše přiveďte k varu, můžete ochutit například skořicí a hřebíčkem. Nalijte do sklenic a podávejte ozdobené kolečkem pomeranče.


Voňavé lívance

  • 240 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté kávy
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 30 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetku soli

Ve vysoké míse smíchejte mouku, kávu, cukr, kypřicí prášek a špetku soli a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. V jiné misce rozpusťte máslo a spolu s mlékem jej vmíchejte k suchým ingrediencím. Vše dobře rozmixujte pomocí mixéru. Vzniklá směs by neměla být příliš řídká. Lívance smažte na pánvi dozlatova z obou stran. Podávejte s džemem, tvarohem, sirupem nebo jen pocukrované.


Roláda s kávou a mascarpone

  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička instantní kávy
  • vanilkový cukr
  • 250 g mascarpone
  • 2 až 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo cukru
  • 200 g smetany ke šlehání

Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kávou a kakaem. Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Ve větší misce vyšlehejte společně mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přilijte smetanu a vyšlehejte pomocí šlehače na hustý krém. Hotový krém rozetřete na vychladlý piškotový plát a pomocí papíru stočte. Roládu zabalenou v papíře dejte chladit do lednice. Před podáváním pocukrujte, můžete také ozdobit cukrovou polevou.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek