Zavařeniny s nápadem

Už vás nebaví monotónní zavařování a stále stejné chutě? Vyzkoušejte trochu netradiční recepty a připravte si džemy, kterými překvapíte svou rodinu i přátele.


Meruňkový džem s levandulí

Budete potřebovat:

  • vyzrálé meruňky
  • cukr (500 g na 1 kg meruněk)
  • kyselina citronová
  • želírovací prostředek 1:2
  • čerstvé levandulové květy (1 lžička na 1 kg ovoce)

1 Hodně vyzrálé meruňky očistěte, zbavte pecek, nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. Mírně podlijte, přidejte trochu kyseliny citronové a přiveďte k varu.
2 Když se ovoce částečně rozvaří, přidejte želírovací prostředek a cukr podle návodu na želírovacím prostředku. Ještě několik minut povařte.
3 Přidejte levandulové květy a s pomocí širokého trychtýře plňte do předem připravených, čistě vymytých zavařovacích skleniček s patentním uzávěrem. Uzavřete a položte na chvíli víčkem dolů, aby se víčko chytlo.


Borůvkový džem s chia semínky

Budete potřebovat:

  • 1 kg borůvek
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 6 lžic chia semínek

1 Borůvky opláchněte, nechte odkapat a ve velkém hrnci je trochu rozmačkejte.
2 Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu a chia semínka a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5–8 minut a neustále míchejte.
3 Pak přelijte do sklenic, zavíčkujte nebo zavřete a obraťte dnem vzhůru zhruba na 10 minut.


Švestkový džem s ořechy

Budete potřebovat:

  • 1 kg švestek
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g vlašských ořechů
  • 75 ml tmavého rumu
  • Skořice

1 Omyté a vypeckované švestky nakrájejte na kousky, přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu, rum, trochu mleté skořice a cukr.
2 Za neustálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 5 minut.
3. Naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.


Cibulový džem

Budete potřebovat:

  • 1 kg cibule
  • 100 g másla
  • 100 ml balzamikového octa
  • 3–4 lžíce cukru
  • lžička tymiánu
  • sůl
  • pepř

1 Nakrájejte cibuli na půl kolečka a ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Stáhněte oheň na nejmenší stupeň. Nasypte do hrnce cibuli a za stálého míchání nechte 30–40 minut zkaramelizovat dozlatova.
2 Přilijte balzamikový ocet, přidejte tymián a cukr. Za stálého míchání nechte ocet odpařit.
3 Posléze podle chuti dosolte a dopepřete. Naplňte do sklenic. V lednici vydrží několik týdnů. Můžete ho i zavařit.

Tip
Cibulový džem servírujte například ke grilovanému masu či sýrům

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek