Jahodové potěšení

Voňavé, krásně červené jahody patří k nejoblíbenějšímu jarnímu ovoci. A to je dobře, protože obsahují hodně vitaminu C a spoustu dalších prospěšných látek. Tak si jich dopřejte co nejvíce.

Jahodový koláč

  • 3 vejce, 140 g cukru
  • 70 g rozpuštěného másla
  • citronová kůra
  • 140 g mouky
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
  • jahody
  • cukr

Vejce se čtvrt hodiny třou s cukrem, pak se přidá rozpuštěné máslo, trochu citronové
kůry a mouka. Těsto se rozmíchá, dá do kulaté, máslem vymazané, houskou vysypané formy,
navrch se dají jahody promíchané s cukrem a rychle se vše upeče.

Omeleta s jahodami

  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce mouky
  • z 1 bílku tuhý sníh
  • jahody
  • máslo nebo jiný tuk na smažení

Míchá se lžíce cukru a 1 žloutek čtvrt hodiny, pak se k tomu přidá 1 lžíce rumu, 3 lžíce mouky a naposled z 1 bílku tuhý sníh. Polovice těsta se vlije na rozpálenou, máslem nebo umělým tukem politou pánev, nechá se 3 minuty péci, pak se na ni nasypou jahody, nalije se na ně druhá polovice těsta, omeleta se obrátí a nechá dopéci. Místo jahod může se dáti též i rybíz nebo jiné ovoce. Pro 2 osoby.

Jahodový krém

  • 1 litr jahod
  • 250–300 ml smetany
  • cukr podle chuti

Čerstvé jahody se prolisují. Ušlehá se smetana, ocukruje dle libosti a smíchá s jahodami. Udělají se kopečky na mísu a dají se do studena, nejlépe na led zchladnout.

Jahodový kompot

  • 3 kg jahod
  • 500 g cukru
  • 3 litry vody
Okvětí zbavené, omyté jahody dají se odkapati na sítko. V měděném kotlíku se svaří 500 g cukru na 3 litru vody, přičemž se pilně sbírá pěna. Neobjevuje-li se již na povrchu, slije se vřelý cukr na jahody urovnané do zavařovacích lahví, načež uzavřené zcela pozvolna sterilizujeme při 75° C, a sice půllitrové láhve 15, čtvrtlitrové láhve 10 minut.

Jahody v rumu

  • 1 kg jahod
  • 500 g cukru
  • 1/8 litru vody
  • rum

Na 1 kg čerstvě natrhaných a očištěných jahod dáme půl kilogramu cukru. Cukr vaříme, až se táhne, dáme ho zchladnout, pak přidáme do něho ¼ – ½ litru dobrého rumu a jahody, vše zamícháme, dáme do sklenic, zazátkujeme a dobře zavážeme.

Jahodová šťáva

  • 1 kg cukru
  • 6 l jahod

Vaří se 1/4 litru vody s 1 kg cukru, při čemž se pěna sbírá. Po svaření se cukr nalije do hrnce na 6 litrů červených, zralých jahod. Hrnec se obváže a dá tři dny do sklepa státi. Pak se šťáva procedí plátnem, nalije do sklenic, které se obvážou papírem a dají asi 10 minut vařit do lázně. Po zchladnutí se papír sejme, láhve se zazátkují a zapečetí.

Jahodová polévka

  • 1,5 l mléka
  • 400 g lesních jahod
  • 130 g cukru

Čerstvé lesní jahody prolisujeme sítem, přidáme moučkový cukr a směs utřeme do pěny. Potom přilijeme svařené studené mléko a vše důkladně promícháme. Polévku podáváme vychlazenou.

Jahodové frappé

  • Mixér
  • 500 ml jogurtu nebo smetany ke šlehání
  • 1 sáček vanilínového cukru
  • 300 g čerstvých jahod
  • 6 vyšších sklenic

Do nádoby elektrického mixéru nalijeme jogurt nebo smetanu, přidáme vanilínový cukr a mixujeme do tuhé pěny. Sklenice naplníme do jedné třetiny vyšlehanou pěnou, na ni dáme vrstvu vidličkou rozmačkaných a slabě oslazených jahod a zbylou pěnou sklenice doplníme. Povrch ozdobíme čerstvými jahodami.


Recepty jsme vybrali z kuchařek Olgy Rozmarové a Viléma Vrabce.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek