Modrá očka

Máte rádi modře kvetoucí rostliny? Je jich hodně, stačí si jen vybrat, ozdobit si s nimi svou zahrádku a pak už se jen spokojeně kochat a radovat z krásy jejich květů.

Modré květy nejsou na zahradě zrovna dominantní, ale sluší jim to v sousedství rostlin s květy bílými, růžovými či žlutými. Některé dokážou vytvářet modré koberce – ladoňka, modřenec, pupkovec, barvínek, violka psí.

Kosatec zahradní (Iris barbata)

Některé jsou krásnými solitéry – kalokvět, bělotrn. Krása jiných vynikne ve společnosti květin jiných barev – ostrožka, rozrazil, statice. A můžeme jmenovat dál. Krásně modré jsou například hořce, chrpy, pomněnky, černuchy, piláty, skoro modré jsou zvonky, macešky, orlíčky, modré květy můžou mít i určité kultivary plaménku, hvězdnic, kakostů, bohyšek, kosatců i flox. Další najdeme mezi bylinkami, vzpomeňte na yzop, šalvěj, levanduli, brutnák. Že by vás nenapadlo, že jich může být tolik? A máte nějaké modroočko v zahradě? Jeho pěstování bude určitě snazší než vyšlechtit nebesky modrou růži nebo tulipán.

Pupkovec jarní (Omphalodes verna)

Ladoňka sibiřská (Scilla siberica)

Barvínek menší (Vinca minor)

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Modřenec arménský (Muscari armeniacum)

(Nigella damascena)

 


Text: lzic; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek