Moučníky s červeným ovocem

Máte chuť na dobrý ovocný moučník k odpolední kávě? Přidejte si do něj čerstvé červené ovoce! Nechte se inspirovat našimi recepty.

 


Jahodový závin

Budete potřebovat

  • 1 balíček listového těsta
  • 500 g jahod
  • 100 g strouhanky
  • 50 g mletých ořechů
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíci másla
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání
  • šlehačka k podávání

Strouhanku a mleté ořechy orestujte na másle dozlatova, po vychladnutí k nim přidejte cukr a vanilkový cukr a vše dobře promíchejte. Z listového těsta rozválejte dva pláty, na každý rovnoměrně nasypte směs strouhanky a ořechů, kraje nechte volně. Na strouhanku poklaďte jahody a těsto zaviňte. Kraje potřete rozšlehaným vajíčkem a přitiskněte. Záviny dejte na plech potažený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Podávejte posypané moučkovým cukrem a šlehačkou (podle chuti).


Třešňový koláč s kefírem a mandlemi

Budete potřebovat

  • 80 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 ml kefíru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 500 g třešní
  • 30 g plátků mandlí

Nechte změknout máslo, dejte ho do misky a ručním mixérem rozšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejci a kefírem. Přidejte mouku s práškem do pečiva a všechny suroviny řádně promíchejte. Pekáček o rozměrech 35 x 25 cm vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto a rovnoměrně ho poklaďte vypeckovanými třešněmi. Povrch koláče posypte plátky mandlí. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 175 °C dozlatova.


Rybízová bábovka s jogurtem

Budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g červeného rybízu
  • tuk na vymazání
  • strouhanku na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání
Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přimíchejte jogurt, olej a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta i s rybízem. Nalijte do tukem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a pečte při 160 °C asi 50 minut. Vychladlou bábovku před podáváním pocukrujte.


Jahodový koláč s mascarpone

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 50 g cukru
  • sůl
  • 100 g másla

Na náplň:

  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 750 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g hladké mouky
  • 250 g mascarpone
  • 150 g jahod

Z mouky, změklého másla, vajec, cukru a špetky soli vypracujte křehké těsto. Nechte ho odpočinout v lednici aspoň 15 minut. mezitím si připravte náplň.
V míse utřete vejce s cukrem do pěny. V hrnci zahřejte mléko a přidejte semínka vanilky z vanilkového lusku. Do teplého mléka vmíchejte vejce s cukrem. Nakonec přes sítko vsypte mouku a uvařte hustou kaši. Do kaše vmíchejte mascarpone. Do koláčové formy roztlačte těsto. Na korpus vlijte nádivku. Pečte 40 minut při 180 °C. Nechte vychladnout a nakonec koláč ozdobte plátky čerstvých jahod.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek