Vychutnejte si grilování

Letošní grilovací sezóna je díky teplému počasí již v plném proudu. Jistě vám proto přijde vhod pár receptů na masité i zeleninové grilované dobroty.


Vepřové špízy s pivní marinádou

Budete potřebovat

  • 500 g vepřového masa (například krkovice)
  • 500 ml tmavého piva
  • 3–4 stroužky česneku
  • 3 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • mletý pepř
  • sůl

recept

V míse smíchejte tmavé pivo s utřeným česnekem, mletou paprikou, worcesterovou omáčkou, pepřem a solí (podle chuti). Vepřové maso nakrájejte na kostky, vložte do marinády, promíchejte a odložte na dvě hodiny marinovat do lednice.
Připravené maso napíchněte na grilovací jehly nebo špejle a na rozpáleném grilu opékejte asi 15 minut – občas špízy otočte. Podávejte se zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.


Salát s cherry rajčátky a grilovanou zeleninou

Budete potřebovat

  • olivový olej
  • 100 g pevných žampionů
  • 1 červenou cibuli
  • 1 cuketu
  • ledový salát
  • čerstvou plocholistou petrželku
  • 250 g cherry rajčátek
  • vinný ocet
  • sůl
  • barevný pepř

postup

Žampiony očistěte, překrájejte na půlky, cuketu nakrájejte na kolečka. Zeleninu dejte do mísy, pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu a zeleninu mírně ogrilujte. Pak ji přendejte do mísy, lehce osolte a opepřete a promíchejte. Přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli, natrhaný ledový salát, napůl překrájená cherry rajčátka a nasekanou petrželku, zakápněte podle chuti vinným octem, dosolte, opepřete čerstvě mletým barevným pepřem, zamíchejte a můžete podávat.


Salát z grilované zeleniny a žampionů

Budete potřebovat

  • olivový olej
  • 250 g pevných žampionů
  • 1 cibule
  • 1 sladká paprika
  • 1 cuketa
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl
  • černý pepř
  • oregano
  • česnek (podle chuti)

recept

Žampiony očistěte a překrájejte napůl, papriku zbavenou semen nakrájejte na širší proužky, cuketu a cibuli na kolečka. V misce si připravte marinádu – smíchejte 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, trochu soli, čerstvě mletého pepře a oregana a nasekaný česnek podle chuti. Zeleninu vložte do marinády a promíchejte. Gril nebo grilovací pánev potřete olivovým olejem a předehřejte na středně vysokou teplotu. Marinovanou zeleninu pak na grilu opékejte z obou stran, celkem asi 15–20 minut. Ogrilovanou zeleninu vraťte do misky s marinádou, promíchejte a můžete podávat.

 

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek