Králíček jako domácí mazlíček – zvažte dobře pro a proti

Uvažujete o tom, že byste si domů pořídili zakrslého králíčka? Proč ne, je ale dobré znát i důvody, které by vás od tohoto rozhodnutí mohly odradit.

1. Je to přítulný a milý společník?

ANO – Když se mu člověk od malička věnuje, je pravděpodobné, že si na něj králíček snadno zvykne a bude vyhledávat jeho společnost. Bude sám přicházet pro pohlazení, bude páníčka olizovat jako nejupřímnější projev lásky, bude za ním po bytě všude běhat.

NE – Když se mu člověk od malička nevěnuje a králíček tráví sám dlouhé dny v kleci (nebo puštěný na volno bez dozoru a výchovy) může se stát, že si na člověka nezvykne a bude se ho dokonce bát. Nebo že taky vyroste jako „dříví v lese“. Když bude puštěný po bytě, nebude možné chytit ho a umístit zpět do klece.

2. Je čistotný?

ANO – Králíček je čistotné zvíře, vhodné pro chov v bytě. Je schopný naučit se chodit vykonávat potřebu na jedno místo – například na kočičí záchod (s vhodnou dřevitou podestýlkou). Záchod je třeba včas čistit – podle velikosti králíčka denně nebo ob den. Když králíčkovi čistota záchůdku nevyhovuje, umí to dát najevo (vyhrabe ho, nebo vykoná potřebu vedle apod.).

NE – Pokud zanedbáte jeho výchovu, nebo prostě narazíte na „prasátko“, je možné, že si bude čůrat a bobkovat po celé kleci nebo dokonce po celém bytě a připravený záchod bude ignorovat. Nebo ho bude neustále vyhrabávat a dělat nepořádek v okolí. Ale i v případě, že je králíček čistotný, může se jeho chování změnit v pubertě (cca 6 měsíců). Samečci i samičky mohou začít značkovat močí nebo zanechávat značkovací bobky různě po bytě.

3. Je nenáročný na čas?

ANO – Výhodou králíčka je, že se nemusí venčit jako pes, ale přesto se jako pes často chová. Je možné ho dobře vychovat, naučit ho čistotnosti, naučit ho přiběhnout na zavolání nebo zamlaskání, rád se přijde přitulit a pomazlit. Přestože však nevyžaduje celodenní nepřetržitou péči, musí se mu chovatel každý den věnovat a nechat ho alespoň 4 hodiny a více proběhnout mimo jeho ubikaci. Je to důležité pro jeho králíčka.

NE – I králíček potřebuje určitou pozornost. Člověk se mu musí denně věnovat, poskytnout mu výběh a být s ním v intenzivním kontaktu. Králíček se nesmí cítit osamělý, protože tím velice trpí. Zároveň je nutné, denně mu vyměnit vodu, seno a dát nažrat. Samozřejmostí je čištění záchodu apod. Pokud se králíčkovi nemůžete věnovat dostatečně, je dobré mu hned nebo časem pořídit kamaráda nebo kamarádku. Ale pozor! Každý králík musí mít buď vlastní klec, anebo opravdu velký výběh (např. celý jeden pokoj).

4. Umí se člověku přizpůsobit?

ANO – Králíček má rád řád a je schopen respektovat určitá pravidla. Naučí se, že v kuchyni (v lednici či spíži) je jídlo. Spojí si určité zvuky s konkrétní činností, a to ať je to zvuk, který má příjemný výsledek (šustění pytlíku = dostanu něco dobrého), anebo nepříjemný (zvuk vysavače = budu muset utéct). Také je schopen si zapamatovat, že občas cestuje s vámi ve své přepravce, a když ji nachystáte, reaguje na ni – podle toho, zda cestování má rád nebo nemá – nadšeně nebo úzkostlivě.

NE – Ne každý králíček si lehce zvyká na změny. Přemístění klece, přestavění vybavení nebo změna typu podestýlky může být překvapivým problémem. I přemístění záchůdku bude králíček pravděpodobně ignorovat a stále bude chodit vykonávat svou potřebu na místo, kde byl zvyklý. Králíčci jsou, co se týče jejich teritoria, zvyklostí a potřeb, velmi konzervativní a jen tak nějakou změnu nepřijmou.

5. Je možné ho vychovat

ANO – Králíček je docela inteligentní zvíře a je možné ho do určité míry vychovat. Je i možné naučit ho, aby přiběhl na zavolání nebo na zamlaskání. Obzvlášť, když ho potom odměníte nějakým pamlskem. Když dělá něco, co nesmí, existuje způsob, jak mu to vysvětlit. Králíček samozřejmě nerozumí konkrétním slovům (příkazům), ale pozná negativní tón v hlase.

NE – V období puberty (cca 6 měsíců) se může povaha králíčka změnit k horšímu. Z hodného tvorečka se stane anarchista, který začne porušovat zavedené zvyky. Většina králíčků má tendenci (dříve či později) prozkoumat v bytě, co se dá. Během průzkumů narazí na neodolatelně zajímavá lákadla, jakými jsou např. kabely, boty, nábytek, koberce, květiny… apod. které může začít okusovat. Něco lze odnaučit, něco nikdy. Musíte proto počítat s tím, že i přes nepřetržitý dohled se může stát, že něco okouše a zničí.

 


Zdroj: www.kralici.cz

Další články

Základy výživy plazů: Co musíte vědět o krmivu pro plazy? Není to s ním tak jednoduché

Základy výživy plazů: Co musíte vědět o krmivu pro plazy? Není to s ním tak jednoduché

Jak co nejlépe krmit vašeho plaza? Před zodpovězením této otázky se musíme vrátit o krok zpět, a to do učebnice biologie. Plazi, kam spadají hadi, chameleoni, želvy, agamy, ještěrky a další tvorové, které rádi chováme doma jako mazlíčky, se dělí na býložravce, hmyzožravce, masožravce a všežravce. Poměrně široké rozpětí, že ano? V této chvíli vám to má poskytnout informaci o tom, že při výběru krmiva pro vašeho mazlíčka si budete muset být jistí, do které z těchto kategorií spadá. Více si přečtete v článku. Celý článek

Co byste měli vědět o složení krmiva pro psy?

Co byste měli vědět o složení krmiva pro psy?

Chovatelské potřeby dnes nabízí spoustu značek krmiva, proto když stojíte před regálem v obchodě se zvířaty a vybíráte krmivo pro svého psa, určitě věnujete pozornost etiketám. Ale rozumíte skutečně tomu, co tyto složité informace znamenají? Porozumění etiketám na krmivu pro psy je klíčem k tomu, aby váš mazlíček dostával správnou výživu. Etikety krmiv pro psy obsahují mnoho informací, například seznam složek, nutriční hodnoty, doporučení pro krmení a mnoho dalšího. Nejdůležitější věcí, na kterou je třeba si dát pozor, je však seznam složek. V našem seznamu jsou uvedeny všechny složky, které se v krmivu pro psy vyskytují. Celý článek

Myslete na své chlupaté mazlíčky i v zimě

Myslete na své chlupaté mazlíčky i v zimě

Na své chlupaté parťáky byste v zimě neměli rozhodně zapomínat. I je totiž mráz dokáže pěkně potrápit. Je potřeba je během zimy více krmit? Vyplatí se pořídit psům na zimu funkční obleček? A proč je pro kočky i obyčejné nachlazení nebezpečné?

Celý článek