Foto: Shutterstock

Jablka, skořice a čokoláda: Horké dezerty, které si zamilujete

Zahřejte se sladkou tečkou! Patříte mezi milovníky čokolády? Dopřejte si sametově lahodný čokoládový fondant. Nebo vyzkoušejte dokonalé spojení jablek a skořice v lívancovém těstě.

 

Jablečné skořicové kroužky

Budete potřebovat:

  • 2 velká jablka
  • 1 lžíci cukru
  • 2 lžičky oleje
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • moučkový cukr
  • mletou skořici

Postup:

Od žloutku oddělte bílek a z bílku vyšlehejte sníh. Žloutek s cukrem rozmíchejte v mléce. Hladkou mouku společně s práškem do pečiva zamíchejte po troškách do mléka se žloutkem. Nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílku. Těsto by mělo mít hustší konzistenci než palačinkové.

Jablka oloupejte, s pomocí vykrajovátka jim vyřízněte jádřinec a nakrájejte je na tenčí plátky.

V pánvi rozehřejte olej. Jablkové kroužky namáčejte do těsta a smažte do zlatova. Ještě horké je posypte směsí moučkového cukru a mleté skořice.

 

Foto: Shutterstock

Sametový čokoládový fondant

Budete potřebovat:

  • 125 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • sůl
  • 4 větší vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 65 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • máslo na vymazání

Postup:

Formičky na muffiny vymažte máslem a po obvodu vyložte pečicím papírem tak, aby je mírně přesahoval. Vyskládejte je na plech vystlaný pečicím papírem.

Do misky umístěné v horké vodní lázni nasekejte čokoládu a máslo, zlehka osolte a rozehřejte. V jiné míse prošlehejte vidličkou vejce s cukrem, až vznikne pěna, a pomalu přimíchejte čokoládovou směs. Prosejte navrch mouku a kakao a promíchejte.

Směs nalijte do formiček, každou naplňte tak do tří čtvrtin a uložte na 2 hodiny do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve na zkoušku upečte jeden fondán, abyste správně odhadli dobu pečení a vnitřek koláčku zůstal opravdu tekutý.

Pečte jej 9–10 minut, vytáhněte z trouby a rozřízněte. Pokud je vnitřek tekutý, ale vnější strana je upečená, můžete stejně dlouho při dané teplotě upéct i zbytek fondánů.

 


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek