Foto: Shutterstock

Jablečné dobroty, které si zamilujete

Pochutnejte si na sladkých jablíčkách v lahodném dezertu. Chcete oslnit návštěvu? Upečte jí luxusní pusinkový koláč. Nevíte, co dát dětem ke svačině? Křehké šátečky budete mít hotové raz dva.

Pusinkový koláč s jablky

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 190 g hladké mouky
  • 115 g másla
  • 25 g cukru
  • sůl
  • 4 velké žloutky
  • 1 polévkovou lžíci studené vody
  • Na náplň:
  • 8 velkých jablek
  • 1 lžíci másla
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • 1 lžičku skořice

Na sněhové pusinky:

  • 4 velké bílky (140 g)
  • 150 g moučkového cukru
  • špetku soli

Postup:

Rozdělte vejce na žloutky a bílky. V misce smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte nakrájené máslo a žloutky. Vytvořte drobenku, postupně přidávejte vodu a hněťte těsto do hladké koule. Zabalte ho do fólie a dejte do lednice na 1 hodinu.

Oloupejte, nakrájejte a poduste jablka s máslem, cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Nechejte jablka vychladnout.

Vyválejte odpočaté těsto a přeneste ho do koláčové formy s pečicím papírem. Propíchejte dno těsta vidličkou. Navrstvěte jablka na těsto a vložte koláč do lednice.

Vyšlehejte bílky se solí, postupně přidávejte cukr a šlehejte do lesklé hmoty. Lžící nebo cukrářským sáčkem tvořte pusinky na povrchu koláče.

Předehřejte troubu na 160 °C. Pečte koláč 50–60 minut, dokud nejsou pusinky světle hnědé a těsto upečené. Nechte chvíli vychladnout a nakrájejte na kousky.

 

Foto: Shutterstock

Jablečné šátečky z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 1,5 kg jablek
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • skořici
  • citronovou šťávu
  • 1 balíček listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • trochu mouky na vál

Jablka oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Podle chuti přidejte cukr, vanilkový cukr a trochu citronové šťávy a promíchejte. Promíchejte a přebytečnou vodu slijte.

Vyválejte listové těsto a nakrájejte z něj 9 čtverců. Naplňte je připravenými jablky. Šátečky složte a cípy uprostřed spojte.

Skládejte je na plech potažený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. pečte asi 25 minut při 185 °C dozlatova.

 


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek