Foto: Shutterstock

Zažijte slunnou Itálii v pohodlí domova

Vychutnejte si oblíbené recepty, díky kterým zažijete slunnou Itálii v pohodlí svého domova. Připravte si lahodné domácí crostini, focacciu nebo ravioli podle našich receptů.

Crostini s ricottou

Budete potřebovat:

  • 1 bagetu nebo francouzský chléb
  • 250 g ricotty
  • 2–3 rajčata
  • 1 malou červenou cibuli
  • hrst čerstvé rukoly
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky (např. bazalku, petržel nebo oregano) na ozdobení
  • česnek na potření

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Bagetu nebo francouzský chléb nakrájejte na tenké plátky. Položte je na plech potažený pečicím papírem a lehce potřete olivovým olejem z obou stran.

Chléb dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 8–10 minut, dokud nejsou crostini křupavé a zlatavé. Mezitím si připravte rajčata, červenou cibuli a bylinky. Rajčata nakrájejte na tenké plátky a cibuli na kolečka. Bylinky jemně nasekejte.

V míse smíchejte ricottu, olivový olej, sůl a pepř podle chuti. Opečené crostini vyndejte z trouby a nechte je chvíli vychladnout. Můžete je také mírně potřít stroužkem česneku.

Na každý kousek crostini naneste malé množství ricotty. Na ricottu přidejte plátky rajčat, cibuli a rukolu. Posypte crostini čerstvě nasekanými bylinkami a zakápněte ještě trochou olivového oleje.

Hotové crostini můžete podávat okamžitě. Jsou skvělým předkrmem nebo lehkým občerstvením.

 

Foto: Shutterstock

Nadýchaná focaccia

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g suchého droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • 300 ml teplé vody
  • 60 ml olivového oleje (plus extra na potření)
  • 200 g cherry rajčátek (přepůlených)
  • 100 g černých oliv (bez pecek)
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
  • hrubou mořskou sůl (na posypání)

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku, suché droždí, cukr a sůl. Vytvořte důlek uprostřed. Do důlku přidejte teplou vodu a olivový olej. Pomalu začněte míchat směs, dokud nezačne mít hustou těstovitou konzistenci.

Přesuňte těsto na vál a hněťte ho po dobu asi 10 minut, dokud není hladké a pružné. Mísu lehce potřete olivovým olejem, vložte těsto zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte plech na pečení a vymažte ho olivovým olejem. Vykynuté těsto přendejte na plech a rovnoměrně ho rozprostřete do tvaru obdélníku. Pomocí prstů udělejte do těsta otvory.

Na těsto rozložte cherry rajčátka a olivy. Posypte ho čerstvým rozmarýnem a pokapejte olivovým olejem. Posolte hrubou mořskou solí. Focacciu pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud není zlatavá a dobře propečená.

Po vytažení z trouby nechte focacciu trochu vychladnout a pak ji můžete podávat jako teplý předkrm nebo přílohu.

 

Foto: Shutterstock

Ravioli se špenátem a gorgonzolou

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 150 g gorgonzoly (nebo jiného oblíbeného sýra s plísní)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej
  • parmazán na posypání

Postup:

Nejprve připravte těsto na ravioli. Mouku prosejte do mísy a vytvořte v ní malý důlek. Do důlku rozklepněte vejce a mírně osolte. Postupně smíchejte vejce s moukou a vypracujte těsto, dokud není hladké a pružné. Pokud je příliš suché, přidejte trochu vody. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout přibližně 30 minut.

Mezitím si připravte náplň. Špenát důkladně opláchněte a zbavte ho stonků. Nakrájejte ho na tenké proužky. Česnek oloupejte a jemně nasekejte. Gorgonzolu nakrájejte na malé kousky.

Na pánvi si rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte česnek. Přidejte špenát a smažte ho, dokud nezměkne. Odstavte z tepla a nechte vychladnout. Poté přidejte nakrájenou gorgonzolu a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a vytvoří krémovou náplň.

Těsto rozdělte na dvě části. Obě rozválejte na tenký plát a vykrájejte z něj rádlem obdélníky. Na každý položte lžičku náplně. Poté ho přeložte a pevně spojte okraje, abyste vytvořili ravioli. Pokračujte, dokud nemáte využité veškeré těsto a náplň.

Ravioli vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 2-3 minuty, dokud se nevynoří na hladinu a nejsou al dente. Hotové ravioli sceďte a podávejte posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem. Můžete je přelít rozpuštěným máslem.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Bylinky pro zdravé klouby

Bylinky pro zdravé klouby

Trápí vás problémy s klouby? Než začnete hledat vhodné bylinky, které vám mohou pomoci, je třeba znát příčinu potíží. Jiné se hodí k léčbě podvrtnutého kotníku a jiné zpomalí degeneraci kloubů.

Celý článek

Pestrá a zábavná mozaika

Pestrá a zábavná mozaika

Mozaika je starobylá výtvarná technika, která vůbec není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Pustit se do ní může opravdu každý, kdo si rád hraje a experimentuje. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek