Foto: Shutterstock

Letní meruňková hostina

Kdy jindy si dopřát šťavnaté meruňky než teď o prázdninách. Vychutnejte si je čerstvé nebo z nich připravte lákavou hostinu – hodí se jako předkrm, do masa i na koláč!

Kynutý meruňkový koláč

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 80 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g meruněk
  • hrst mandlových lupínků
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Mouku promíchejte s cukrem a solí. V jiné misce smíchejte droždí s trochou cukru a teplým mlékem. Nechte chvíli odstát, dokud se nevytvoří pěna. Přidejte olej a vejce do směsi s droždím a promíchejte.

Směs s droždím přidejte do mísy s moukou a hněťte těsto, dokud není hladké a elastické. Těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím omyjte meruňky, rozkrájejte je na půlky a odstraňte pecky. Když je těsto nakynuté, rozprostřete ho na plech a poklaďte ho meruňkami. Koláč posypte mandlovými lupínky.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-30 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte posypaný moučkovým cukrem.

 

Foto: Shutterstock

Pečené meruňky s kozím sýrem

Budete potřebovat:

  • 8 meruněk
  • 100 g kozího sýru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce medu
  • čerstvý tymián nebo levanduli podle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Omyté a osušené meruňky rozkrojte na poloviny a vyjměte jim pecky.

V misce smíchejte kozí sýr, nasekané vlašské ořechy a med. Ochuťte náplň tymiánem nebo levandulí, solí a pepřem.

Každou polovinu meruňky naplňte lžičkou směsí ze sýra a ořechů.

Pokud máte k dispozici pekáč, dejte meruňky do něj, pokud ne, můžete je položit na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte v troubě asi 15-20 minut, dokud nejsou meruňky měkké a sýr zlatavý. Tento recept je skvělou volbou pro lehkou večeři nebo jako předkrm na oslavách.

 

Foto: Shutterstock

Roláda plněná meruňkami

Budete potřebovat:

  • 1 kg vepřová pečeně
  • 6 větších meruňek
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Na glazuru

  • 3 meruňky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • citronová kůra

Postup:

Předehřejte troubu na 220 °C. Maso podélně prořízněte, rozložte a klouby prstů naklepejte. Všechny meruňky oloupejte, vypeckujte a pokrájejte na kostičky.

Dvě třetiny meruněk smíchejte se solí, pepřem a tymiánem. Vložte do misky a přisypte sůl, pepř a lístečky tymiánu. Směs naneste doprostřed masa a srolujte roládu. Svažte ji provázkem, aby náplň neutekla a zůstala uprostřed. Roládu ze všech stran osolte a opepřete.

V kastrůlku přiveďte k varu půl šálku vody, přidejte zbytek meruněk a cukr. Povařte asi 4 minuty a odstavte. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran zprudka osmažte. Přesuňte ho do pekáče, vložte do trouby a pečte 10 minut. Pak snižte teplotu na 170 °C.

Po 30 minutách maso potřete glazurou. Za 5 minut maso vyndejte z trouby, dejte na talíř a z výpeku a glazury rozmíchejte omáčku. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek