Foto: Shutterstock

Letní meruňková hostina

Kdy jindy si dopřát šťavnaté meruňky než teď o prázdninách. Vychutnejte si je čerstvé nebo z nich připravte lákavou hostinu – hodí se jako předkrm, do masa i na koláč!

Kynutý meruňkový koláč

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 80 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 500 g meruněk
  • hrst mandlových lupínků
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Mouku promíchejte s cukrem a solí. V jiné misce smíchejte droždí s trochou cukru a teplým mlékem. Nechte chvíli odstát, dokud se nevytvoří pěna. Přidejte olej a vejce do směsi s droždím a promíchejte.

Směs s droždím přidejte do mísy s moukou a hněťte těsto, dokud není hladké a elastické. Těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím omyjte meruňky, rozkrájejte je na půlky a odstraňte pecky. Když je těsto nakynuté, rozprostřete ho na plech a poklaďte ho meruňkami. Koláč posypte mandlovými lupínky.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-30 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte posypaný moučkovým cukrem.

 

Foto: Shutterstock

Pečené meruňky s kozím sýrem

Budete potřebovat:

  • 8 meruněk
  • 100 g kozího sýru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce medu
  • čerstvý tymián nebo levanduli podle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Omyté a osušené meruňky rozkrojte na poloviny a vyjměte jim pecky.

V misce smíchejte kozí sýr, nasekané vlašské ořechy a med. Ochuťte náplň tymiánem nebo levandulí, solí a pepřem.

Každou polovinu meruňky naplňte lžičkou směsí ze sýra a ořechů.

Pokud máte k dispozici pekáč, dejte meruňky do něj, pokud ne, můžete je položit na plech vyložený pečicím papírem.

Pečte v troubě asi 15-20 minut, dokud nejsou meruňky měkké a sýr zlatavý. Tento recept je skvělou volbou pro lehkou večeři nebo jako předkrm na oslavách.

 

Foto: Shutterstock

Roláda plněná meruňkami

Budete potřebovat:

  • 1 kg vepřová pečeně
  • 6 větších meruňek
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Na glazuru

  • 3 meruňky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • citronová kůra

Postup:

Předehřejte troubu na 220 °C. Maso podélně prořízněte, rozložte a klouby prstů naklepejte. Všechny meruňky oloupejte, vypeckujte a pokrájejte na kostičky.

Dvě třetiny meruněk smíchejte se solí, pepřem a tymiánem. Vložte do misky a přisypte sůl, pepř a lístečky tymiánu. Směs naneste doprostřed masa a srolujte roládu. Svažte ji provázkem, aby náplň neutekla a zůstala uprostřed. Roládu ze všech stran osolte a opepřete.

V kastrůlku přiveďte k varu půl šálku vody, přidejte zbytek meruněk a cukr. Povařte asi 4 minuty a odstavte. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran zprudka osmažte. Přesuňte ho do pekáče, vložte do trouby a pečte 10 minut. Pak snižte teplotu na 170 °C.

Po 30 minutách maso potřete glazurou. Za 5 minut maso vyndejte z trouby, dejte na talíř a z výpeku a glazury rozmíchejte omáčku. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Světelné odpočítávání

Světelné odpočítávání

Adventní svícny patří k oblíbené předvánoční výzdobě. Můžete si je zapalovat o adventních nedělích nebo třeba každý den. Chcete si vytvořit svůj vlastní originál? Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Psí výchova aneb Škola hrou

Psí výchova aneb Škola hrou

Víte, které povely by měl každý pes okamžitě vykonat, a to za každých okolností? Jsou to: „k noze“, „zůstaň“ a „nesmíš“. Přečtěte si, jak s výcvikem psa začít už od štěněte.

Celý článek