Koblihy nejsou jen masopustní pochoutka

Vyzkoušejte ty klasické s džemem, tvarohové nebo třeba s jablečnou náplní.

Masopustní koblihy

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • citronová kůra (lze i pomerančová)
  • 30 g droždí
  • 220 ml smetany (mléka)
  • 2 kostka cukru
  • 6 žloutků
  • 60 g cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 80 g másla
  • džem k plnění
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

 

Mouku, sůl a kůru prosejte do mísy. Droždí rozdrobte do trochy smetany či mléka s cukrem. Žloutky s cukrem šlehejte nad parou do zhoustnutí, přilijte zbylou vlažnou smetanu, vzešlé kvasnice, rozpuštěné máslo a rum. Prošlehejte a vlijte k mouce. Vypracujte vláčné, ale nelepivé těsto. Těsto poté na válu lehce posypaném moukou vyválejte na asi 3 cm vysoký plát a tvořítkem vykrajujte kolečka. Doprostřed poloviny z nich naneste trochu zavařeniny, přikryjte druhým kolečkem a po okrajích spojte.

Nechte koblihy přikryté utěrkou ještě asi půl hodiny kynout. Do kastrůlku nebo pánve s vysokým okrajem vlijte dostatečné množství oleje (koblihy v něm musí plavat) a dobře jej rozehřejte. Vkládejte koblihy opatrně tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Chvíli je smažte přiklopené, poté je obraťte a již nezakryté dosmažte i z druhé strany. Přebytečný tuk nechte odsát na kuchyňských papírových utěrkách a prochladlé pak pouze lehce poprašte moučkovým cukrem.

 

 

Tvarohové koblihy

  • 400 g tvarohu
  • 4 žloutky
  • 20 g droždí
  • 4 lžíce smetany
  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • olej na smažení

 

Rozetřete tvaroh, přidejte do něj 4 žloutky, rozdrobené droždí a 4 lžíce vlažné sladké smetany. Rozmíchejte, přisypte mouku, mírně osolte a vypracujte těsto. Rukama z těsta tvarujte kuličky, skládejte je na vál a nechte chvíli kynout. Pak koblihy dozlatova osmažte ve vyšší vrstvě oleje.

 

 

 

Jablkové koblihy

  • 50 g másla
  • sůl
  • 20 g sádla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • 42 g droždí
  • olej
  • 250 ml mléka
  • 4 žloutky

Na náplň:

  • skořicový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 3 jablka
  • 50 g cukru
  • olej na smažení

 

Do poloviny vlažného mléka přidejte vanilkový cukr a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustťe sádlo. V míse utřete do světlé pěny máslo, moučkový cukr a žloutky. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli. Přidejte kvásek, žloutkovou hmotu, vlažné mléko s rozpuštěným sádlem a rum. Vypracujte jemné hladké těsto. V míse vysypané moukou ho nechte asi hodinu kynout. Na náplň nakrájejte na drobné kostičky jablka. Smíchejte je s cukrem, skořicí a 10 minut poduste. Těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka. Potřete je vejcem. Na polovinu koleček rozdělte náplň, přiklopte zbylými kolečky a pořádně přimáčkněte okraje. Nechte ještě asi 15 minut kynout. Ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje koblihy smažte dozlatova a osušte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek