Foto: Shutterstock

Lahodné poklady léta: Čarujte s paprikami, cuketami i rajčaty

Uzamkněte si chuť léta do sklenic. V zimě tyto poklady určitě oceníte. Urodily se vám cukety, rajčata a papriky? Připravte si z nich výbornou nakládanou směs nebo tradiční omáčku. 

Pikantní omáčka adžika

Budete potřebovat:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 200 g červených chilli papriček (nebo podle chuti)
  • 4 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/4 šálku oleje (například slunečnicového)
  • 1/4 šálku octa (vinného nebo jablečného)
  • 1 lžičku soli (nebo podle chuti)
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku mletého koriandru

Postup:

Rajčata zbavte stopek a nakrájejte na menší kousky. Červené chilli papričky omyjte, zbavte semen a také nakrájejte. Množství chilli papriček přizpůsobte podle toho, jak hodně pálivou chcete omáčku mít. Cibule a česnek oloupejte a jemně nasekejte.

V hrnci zahřejte olej a na něm lehce osmažte nasekanou cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité. Přidejte mletý kmín a koriandr a krátce promíchejte, aby se uvolnily vůně.

Přidejte nakrájená rajčata a chilli papričky. Vařte na středním ohni asi 15–20 minut, nebo dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat.

Přidejte ocet, sůl a cukr. Promíchejte a vařte dalších 5 minut. Směs přendejte do mixéru nebo použijte tyčový mixér a rozmixujte na hladkou omáčku. Omáčku znovu zahřejte v hrnci, aby se všechny přísady dobře spojily, a přiveďte k varu.

Sterilizujte sklenice a víčka ve vroucí vodě. Naplňte sklenice horkou omáčkou, nechávejte přitom asi 1 cm mezi omáčkou a vrcholem sklenice. Uzavřete víčky.

Sklenice s omáčkou postavte do zavařovacího hrnce s vodou a sterilujte asi 15 minut při 90 °C. Poté vyjměte sklenice z hrnce a nechte je úplně vychladnout na pokojovou teplotu.

Omáčku adžika můžete použít jako koření nebo dochucovadlo k různým pokrmům. Pamatujte, že pálivost omáčky můžete ovlivnit množstvím a typem použitých chilli papriček.

Více receptů najdete v zářijovém vydání tištěné Rozmarýny. Náš časopis si můžete zakoupit na www.casopisyknihy.cz nebo v elektronické podobě na www.digiport.cz.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek