Foto: Shutterstock

Sláva jarní zelenině

Jarní zelenina je plná svěžích chutí a pestrých barev. Zalahodí tak nejen našim chuťovým buňkám, ale i oku. Dopřejte si ji v hojném množství, je plná vitaminů a zdravé energie.

Bramborový salát s ředkvičkami

Budete potřebovat:

  • 1 kg zámeckých brambor
  • 1 lžíci soli
  • 1 šálek zeleného hrášku
  • 1 šálek zelených fazolek
  • 1 šálek čerstvých ředkviček, nakrájených na kolečka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci nasekaného kopru

Postup:

Uvařte brambory ve slupce ve velkém hrnci s osolenou vodou. Uvařené brambory nechte vychladnout a překrájejte je na poloviny.

Na lžíci olivového oleje orestujte anglickou slaninu, přidejte zelené fazolky a krátce je opečte.

Do mísy dejte nakrájené brambory, zelený hrášek, nakrájené čerstvé ředkvičky, citronovou šťávu, zbylý olivový olej a orestované fazolky s anglickou slaninou. Přidejte nasekaný česnek a kopr.

Všechny suroviny dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním nechte salát chvilku odležet.

 

Foto: Shutterstock

Polévka z mladé mrkve

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • čerstvou petrželku nebo koriandr
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte oloupanou nastrouhanou mrkev a duste ji asi 5 minut.

Zalijte vše zeleninovým vývarem a vařte asi 15 minut. Poté přidejte máslo a rozmixujte polévku dohladka.

Přilijte smetanu a osolte a opepřete podle chuti.

Nechte polévku ještě chvíli probublávat a podávejte s nasekanou čerstvou perželkou nebo koriandrem.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek