foto: Shutterstock

7 tipů, jak odlehčit tradiční bramborový salát

Těšíte se na tradiční vánoční salát, ale zároveň máte obavy, aby vám po něm nebylo těžko? Myslete na to už při jeho přípravě a udělejte si zdravější, odlehčenou verzi.

1 Co místo majonézy? Už tradičně se doporučuje nahradit majonézu jogurtem – volte spíše ten hustý, řeckého typu, nebo použijte zakysanou smetanu. Jogurt také můžete před použitím nalít do sítka a nechat z něj vykapat syrovátku. Nechcete-li se majonézy úplně vzdát, dejte jí jen trochu a zbytek nahraďte. Dobrým fíglem je také krájet zeleninu na větší kousky. Pak není v salátu tolik majonézy potřeba. Další možností je majonézu úplně vynechat a místo ní přidat do salátu jen trochu olivového oleje.

2 S uzeninou, nebo bez? Pokud chcete salát skutečně odlehčit, pak do něj uzeninu nedávejte vůbec, nebo volte nějakou dietní, například kuřecí nebo krůtí šunku.

3 Zdravější ocet. Místo klasického octa můžete do salátu přidat zdravější verzi – jablečný. Ten totiž váš salát navíc obohatí o vitaminy a zdraví prospěšné stopové prvky. Pokud na octu nebazírujete, okyselte salát citronovou šťávou.

4 Zeleninu uvařte. Nakládaná zelenina může být pro někoho špatně stravitelná, a tak je dobré ji nahradit zeleninou vařenou. Klasickou kořenovou zeleninu povařte ve slané vodě do poloměkka, aby se v salátu nerozpadla. Můžete také vyzkoušet trik profesionálních kuchařů – do vody na vaření přidejte kromě soli i trochu octa (např. jablečného) a cukru. Zelenina pak bude mít výraznější chuť. Místo sterilovaného hrášku použijte jemný cukrový hrášek, jen krátce povařený nebo spařený vroucí vodou. Chcete-li mít salát ještě zdravější, přidejte do něj čerstvou zelenou nať (například jarní cibulku, pažitku apod.).

5 Cibuli spařte. Nedělá vám dobře čerstvá cibule? Před přidáním do salátu ji nakájejte najemno a spařte vroucí vodou. Ztratí tak svou nepříjemnou štiplavost a bude lépe stravitelná. Můžete ji také nahradit jemnější šalotkou, nebo ji do salátu nedávat vůbec.

6 Dejte méně brambor. Nechcete-li mít v salátu příliš mnoho škrobu, dejte do něj méně brambor a více zeleniny. Záleží jen na vás, jaký poměr zvolíte.

7 Lze nahradit vejce? Vařená vejce do bramborového salátu patří, ale co když někomu nedělají dobře, nebo se chce vyhnout velkému množství cholesterolu? Můžete z vajec využít jen bílek, nebo je nahradit úplně, například bílým tofu natural, nakrájeným na kostičky a osoleným.

 


Základní recept na bramborový salát

  • 1 kg vařených a oloupaných brambor
  • 130 g cibule
  • 300 g sterilované zeleniny do salátu
  • 150 g sladkokyselých okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 3 vařená vejce
  • 200 g majonézy
  • hořčice podle chuti
  • sůl, mletý pepř
  • ocet
  • cukr

 

Postup přípravy

Den dopředu si uvařte brambory ve slupce. Druhý den ráno brambory oloupejte a protlačte přes kolečko s mřížkou nebo nakrájejte na kostičky. sterilovanou zeleninu slijte a přidejte spolu s hráškem k bramborám. Vmíchejte majonézu, trochu octa a hořčice, osolte, opepřete, přidejte na kostičky nakrájená vařená vejce a vše opatrně promíchejte. Podle chuti můžete přidat i nálev z okurek. Hotový salát dejte do chladu odležet a druhý den ho před podáváním podle potřeby dochuťte solí, octem nebo cukrem.

foto: Shutterstock


TIP
Na přípravu vánočního salátu byste si měli vyčlenit tři dny, začít byste proto měli už 22. prosince.


 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek

Šátek se vzorem kapradí

Šátek se vzorem kapradí

Baví vás vytváření barevných vzorů na textil? Přizvěte si tentokrát na pomoc sluneční paprsky a přírodniny, a vytvořte tak podle našeho návodu unikátní vzory. Přečtěte si, jak na to.

Celý článek

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek