foto: Shutterstock

7 tipů, jak odlehčit tradiční bramborový salát

Těšíte se na tradiční vánoční salát, ale zároveň máte obavy, aby vám po něm nebylo těžko? Myslete na to už při jeho přípravě a udělejte si zdravější, odlehčenou verzi.

1 Co místo majonézy? Už tradičně se doporučuje nahradit majonézu jogurtem – volte spíše ten hustý, řeckého typu, nebo použijte zakysanou smetanu. Jogurt také můžete před použitím nalít do sítka a nechat z něj vykapat syrovátku. Nechcete-li se majonézy úplně vzdát, dejte jí jen trochu a zbytek nahraďte. Dobrým fíglem je také krájet zeleninu na větší kousky. Pak není v salátu tolik majonézy potřeba. Další možností je majonézu úplně vynechat a místo ní přidat do salátu jen trochu olivového oleje.

2 S uzeninou, nebo bez? Pokud chcete salát skutečně odlehčit, pak do něj uzeninu nedávejte vůbec, nebo volte nějakou dietní, například kuřecí nebo krůtí šunku.

3 Zdravější ocet. Místo klasického octa můžete do salátu přidat zdravější verzi – jablečný. Ten totiž váš salát navíc obohatí o vitaminy a zdraví prospěšné stopové prvky. Pokud na octu nebazírujete, okyselte salát citronovou šťávou.

4 Zeleninu uvařte. Nakládaná zelenina může být pro někoho špatně stravitelná, a tak je dobré ji nahradit zeleninou vařenou. Klasickou kořenovou zeleninu povařte ve slané vodě do poloměkka, aby se v salátu nerozpadla. Můžete také vyzkoušet trik profesionálních kuchařů – do vody na vaření přidejte kromě soli i trochu octa (např. jablečného) a cukru. Zelenina pak bude mít výraznější chuť. Místo sterilovaného hrášku použijte jemný cukrový hrášek, jen krátce povařený nebo spařený vroucí vodou. Chcete-li mít salát ještě zdravější, přidejte do něj čerstvou zelenou nať (například jarní cibulku, pažitku apod.).

5 Cibuli spařte. Nedělá vám dobře čerstvá cibule? Před přidáním do salátu ji nakájejte najemno a spařte vroucí vodou. Ztratí tak svou nepříjemnou štiplavost a bude lépe stravitelná. Můžete ji také nahradit jemnější šalotkou, nebo ji do salátu nedávat vůbec.

6 Dejte méně brambor. Nechcete-li mít v salátu příliš mnoho škrobu, dejte do něj méně brambor a více zeleniny. Záleží jen na vás, jaký poměr zvolíte.

7 Lze nahradit vejce? Vařená vejce do bramborového salátu patří, ale co když někomu nedělají dobře, nebo se chce vyhnout velkému množství cholesterolu? Můžete z vajec využít jen bílek, nebo je nahradit úplně, například bílým tofu natural, nakrájeným na kostičky a osoleným.

 


Základní recept na bramborový salát

  • 1 kg vařených a oloupaných brambor
  • 130 g cibule
  • 300 g sterilované zeleniny do salátu
  • 150 g sladkokyselých okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 3 vařená vejce
  • 200 g majonézy
  • hořčice podle chuti
  • sůl, mletý pepř
  • ocet
  • cukr

 

Postup přípravy

Den dopředu si uvařte brambory ve slupce. Druhý den ráno brambory oloupejte a protlačte přes kolečko s mřížkou nebo nakrájejte na kostičky. sterilovanou zeleninu slijte a přidejte spolu s hráškem k bramborám. Vmíchejte majonézu, trochu octa a hořčice, osolte, opepřete, přidejte na kostičky nakrájená vařená vejce a vše opatrně promíchejte. Podle chuti můžete přidat i nálev z okurek. Hotový salát dejte do chladu odležet a druhý den ho před podáváním podle potřeby dochuťte solí, octem nebo cukrem.

foto: Shutterstock


TIP
Na přípravu vánočního salátu byste si měli vyčlenit tři dny, začít byste proto měli už 22. prosince.


 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Kaktusy, které přežijí i mráz

Kaktusy, které přežijí i mráz

Téměř v každé zahradě se najdou horká a suchá místa, kde se trvalkám ani letničkám moc nedaří. Proč sem tedy nevysadit rostliny, které mají takové klima rády? Například kaktusy!

Celý článek