foto Shutterstock

Slavnosti květů

V létě nemusí rozkvést jen zahrada, ale i váš jídelní stůl. Ozdobte vaše oblíbené pokrmy a nápoje jedlými květy a vytvořte tak skutečně slavnostní zahradní menu.

Rozkvetlé sušenky

Budete potřebovat

  • 100 g cukru
  • 230 g másla
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 300 g hladké mouky
  • špetku soli
  • čerstvé jedlé květy (např. sedmikrásky, macešky, květy lichořeřišnice apod.)
  • lístky čerstvé máty
  • mouku na pomoučení válu
  • vykrajovátko
  • vaječný bílek
  • štětec

 

• Troubu předehřejte na 160 °C. Plechy potáhněte pečicím papírem.
• Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé nadýchané pěny. Přisypte mouku se solí a vypracujte hladké a nelepivé sušenkové těsto. pokud by bylo příliš suché, přidejte lžíci mléka.
• Zabalte těsto do fólie a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice. Polovinu odleželého těsta dejte na vál a rozválejte ho na plát silný asi 0,5 cm. S pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrajujte sušenky a skládejte je na připravený plech na pečení.
• S pomocí štětce každou sušenku tence potřete vaječným bílkem, přiložte na ni květinu a lehce ji vmáčkněte do těsta.
• Před pečením dejte plech s ozdobenými sušenkami vychladit na 10–15 minut do lednice. Pak ho vložte do trouby a pečte asi 15 minut, dokud nezačnou okraje sušenek lehce zlátnout.
• Upečené sušenky vyjměte z trouby, nechte je 5 minut mírně zchladnout na plechu a poté je dejte zcela vystydnout na mřížku. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.

 

 

Bazalková limonáda

foto Shutterstock

Budete potřebovat

  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 šálek cukru
  • 120 ml vody
  • 1 šálek citronové a limetkové šťávy
  • 1 limetku
  • vodu na dolití
  • snítky bazalky a čerstvé květy na ozdobení
  • led k podávání

 

• Cukr dejte do rendlíku, přilijte 120 ml vody a přidejte nasekanou bazalku. Rozmíchejte, zahřejte a svařte sirup. Nechte ho vychladnout a poté sceďte.
• Vmíchejte do sirupu směs citronové a limetkové šťávy. Přelijte do skleněného džbánu a podle chuti dolijte vodou.
• Podávejte ve sklenici s ledem, kolečkem limetky a snítkou čerstvé bazalky. Každou sklenici můžete také dozdobit čerstvými květy.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek