foto Shutterstock

Oslaďte si život!

Zlepšete si náladu domácím dezertem jako od babičky. Co třeba tradiční věnečky z odpalovaného těsta s čerstvými jahodami nebo svěží citronový koláč s krémovou náplní?

Citronový koláč

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukr
  • 250 g másla
  • 4 vaječné žloutky

Na náplň:

  • 5 vajec
  • 140 g cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml citronové šťávy

 

Z másla, cukru, žloutků a hladké mouky vypracujte těsto a nechte ho 30 minut vychladit v lednici. Pak ho namačkejte do koláčové formy a nechte ještě 30 minut v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C, korpus propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut předpéct.

Z vajec, cukru, smetany a citronové šťávy vyšlehejte krém a nalijte ho na korpus. Vraťte do trouby a pečte ještě 30–35 minut, dokud krém neztuhne.

 

 

foto Shutterstock

 

Věnečky z odpalovaného těsta

Na těsto:

  • 150 g másla
  • 250 ml vody
  • špetka soli
  • 200 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 6 vajec

Na krém:

  • 1 l mléka
  • 2 žloutky
  • 1,5 sáčku pudinkového prášku
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • čerstvé jahody
  • moučkový cukr na posypání

 

Máslo dejte do kastrůlku, zalijte vodou, osolte, zahřejte a když začne vařit, zmírněte plamen a vsypte mouku. Všechno spojte na středním ohni, až se vytvoří těsto. Ještě chvíli ho „odpalujte“, a to tak dlouho, dokud se nechytá dna hrnce. Dejte pozor, aby se nepřipálilo. Když je těsto hotové, nechte ho mírně vychladnout a postupně do něj zašlehejte 6 vajec jedno po druhém. Každé další přidejte, až když je předchozí řádně vmíchané. Potom těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečicím papírem stříkejte malé věnečky. V troubě vyhřáté na 200 °C je pečte asi 20 minut dozlatova. Po vyndání z trouby je co nejdříve rozkrojte.

Mléko, vanilkové pudinky a 2 žloutky svařte na hustý pudink. Po vychlazení ušlehejte máslo s cukrem a za stálého šlehání přidávejte pudinkovou kaši, až vytvoříte hladký krém. Překrojené věnečky naplňte krémem a jahodami a přiklopte. Podávejte sypané moučkovým cukrem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek