foto Shutterstock

Oslaďte si život!

Zlepšete si náladu domácím dezertem jako od babičky. Co třeba tradiční věnečky z odpalovaného těsta s čerstvými jahodami nebo svěží citronový koláč s krémovou náplní?

Citronový koláč

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukr
  • 250 g másla
  • 4 vaječné žloutky

Na náplň:

  • 5 vajec
  • 140 g cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml citronové šťávy

 

Z másla, cukru, žloutků a hladké mouky vypracujte těsto a nechte ho 30 minut vychladit v lednici. Pak ho namačkejte do koláčové formy a nechte ještě 30 minut v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C, korpus propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut předpéct.

Z vajec, cukru, smetany a citronové šťávy vyšlehejte krém a nalijte ho na korpus. Vraťte do trouby a pečte ještě 30–35 minut, dokud krém neztuhne.

 

 

foto Shutterstock

 

Věnečky z odpalovaného těsta

Na těsto:

  • 150 g másla
  • 250 ml vody
  • špetka soli
  • 200 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 6 vajec

Na krém:

  • 1 l mléka
  • 2 žloutky
  • 1,5 sáčku pudinkového prášku
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • čerstvé jahody
  • moučkový cukr na posypání

 

Máslo dejte do kastrůlku, zalijte vodou, osolte, zahřejte a když začne vařit, zmírněte plamen a vsypte mouku. Všechno spojte na středním ohni, až se vytvoří těsto. Ještě chvíli ho „odpalujte“, a to tak dlouho, dokud se nechytá dna hrnce. Dejte pozor, aby se nepřipálilo. Když je těsto hotové, nechte ho mírně vychladnout a postupně do něj zašlehejte 6 vajec jedno po druhém. Každé další přidejte, až když je předchozí řádně vmíchané. Potom těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečicím papírem stříkejte malé věnečky. V troubě vyhřáté na 200 °C je pečte asi 20 minut dozlatova. Po vyndání z trouby je co nejdříve rozkrojte.

Mléko, vanilkové pudinky a 2 žloutky svařte na hustý pudink. Po vychlazení ušlehejte máslo s cukrem a za stálého šlehání přidávejte pudinkovou kaši, až vytvoříte hladký krém. Překrojené věnečky naplňte krémem a jahodami a přiklopte. Podávejte sypané moučkovým cukrem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek