Pochoutky z brambor

Pečením a smažením získávají brambory výraznější chuť. Připravte si je zapečené nebo jako křupavé bramboráčky, a budete mít skvělou přílohu nebo samostatné jídlo.

Zapečené brambory

  • 240 ml smetany
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 4 snítky tymiánu
  • 30 g másla
  • 1 kg lojovitých brambor
  • nasekaná petrželka

 

Troubu předehřejte na 190 °C. V hrnci svařte smetanu, mléko, mletý česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek a tymián – vařte asi 10 minut na mírném plameni, občas zamíchejte. Pak tymián vyjměte a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silné plátky. Vymažte dno a boky zapékací misky 1 lžící změklého másla. Třetinu nakrájených brambor naskládejte do mísy. Na ně rovnoměrně nalijte třetinu mléčné směsi. Opakujte ještě dvakrát se zbývajícími bramborami. Zbylé máslo nakrájejte na plátky a poklaďte jím povrch brambor. Zapékací mísu přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte 60 až 75 minut, dokud brambory nezměknou. Pak odstraňte alobal a pečte na vyšším roštu, dokud brambory nahoře nezhnědnou, asi 5 minut. Před podáváním nechte brambory 10 minut odpočinout. Ozdobte petrželkou a čerstvě mletým černým pepřem.

 

 

 

 

Křupavé bramboráčky

  • 500 g brambory
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce majoránky
  • 250 g oleje nebo sádla na smažení
  • zakysaná smetana nebo česnekový dip k podávání

 

Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.

Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo, z těsta tvořte bramboráčky a smažte je po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte se zakysanou smetanou nebo česnekovým dipem.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek