-
- »
- Kuchyně
- »
- Bábovka Red Velvet krok za krokem
Bábovka Red Velvet krok za krokem
Chcete připravit opravdu sváteční dezert? Nemusí to být dort, slavnostně může působit i zdánlivě obyčejná bábovka – je jen na vás, jak krásně ji vyzdobíte. Inspirujte se naším návodem.
Budete potřebovat:
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 160 g oleje
- 110 g másla
- 400 g cukru
- 2 velká vejce
- 240 ml podmáslí
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička bílého octa
- 2 lžíce červeného potravinářského barviva
- máslo a mouka na přípravu formy
Na polevu:
- 120 g čerstvého smetanového sýra (např. Lučina)
- 240 g moučkového cukru
- 3 lžíce mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- jahody na ozdobení
postup
1 Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte ji moukou. Troubu předehřejte na 175 °C.
2 Smíchejte suché ingredience (mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl) a dejte je stranou.
3 V jiné míse prošlehejte olej, máslo a cukr. Můžete šlehat ručně nebo elektrickým mixérem s nástavcem na šlehání. Mixujte 1–2 minuty na střední rychlost, dokud se ingredience dobře nespojí.
4 Postupně do máslové směsi zašlehejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a ocet. Přisypte polovinu suchých ingrediencí a dobře promíchejte, pak vmíchejte druhou polovinu.
5 Nakonec do těsta důkladně vmíchejte potravinářské barvivo.
6 Vlijte těsto do připravené formy na bábovku a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte asi 45–55 minut (špejlí vyzkoušejte, zda je bábovka dobře propečená).
7 Po dopečení nechte bábovku asi 10 minut odpočinout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte ještě 30 minut odležet, aby úplně vychladla.
8 Mezitím si připravte polevu: vyšlehejte smetanový sýr a moučkový cukr a postupně zašlehejte mléko. Jakmile je poleva hladká, vmíchejte vanilku. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte 1/2 lžíce mléka, pokud je moc řídká, přidávejte po 1 lžíci moučkového cukru, dokud nezhoustne.
9 Hotovou polevu nalijte na vychladlou bábovku.
10 Můžete ji ještě nazdobit čerstvými přepůlenými jahodami. Bábovku uchovávejte v lednici, kde vám vydrží až 5 dnů.
Text: red; foto: Shutterstock