Svěží polévky

Dobrá polévka je pohlazením pro tělo i duši.

Hráškovo-špenátový krém

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 200 g hrášku
  • 100 g špenátu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 700 ml vývaru
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • smetana
  • olej

 

1 Na malém množství oleje osmahněte nahrubo pokrájenou cibuli a česnek. Přilijte vývar a přidejte hrášek a špenát.

2 Jen krátce povařte a poté rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Zjemněte jej smetanou a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.

 

Květákový krém

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 1 střední květák
  • 1 malá cibule
  • 1 střední brambora
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml 12% smetany
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek

 

1 Květák rozeberte na růžičky a nasekejte na kousky. Najemno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle a oleji. Přidejte květák a na kostičky nakrájenou bramboru a chvilku restujte.

2 Zalijte vývarem a na mírném ohni vařte doměkka. Přilijte většinu smetany a polévku rozmixujte dohladka. Vraťte zpět na plotnu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a případně dořeďte zbylou smetanou.

 

 

Koprová polévka

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 4 velké brambory
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 velké hrsti čerstvého kopru
  • 4 vejce
  • 3 lžičky krupice
  • sůl

 

1 Vejce uvařte natvrdo. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zalijte vodou, aby byly sotva ponořené, osolte a uvařte na skus (vodu neslévejte).

2 Ve smetaně rozmíchejte krupici a přilijte k bramborám. Krátce povařte (asi 5–10 minut), přidáme pokrájená, natvrdo uvařená vejce a nasekaný kopr. Podle chuti dosolte a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek