Štědrovečerní menu

Slavnostní večeře si žádá velké přípravy, a tak je dobré si vybrat osvědčené recepty, které zaručí, že bude stolovníkům chutnat. Tady jsou některé z nich.

 

Kapří podkovy

  • 1 kapr
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce Solamylu
  • mletý černý pepř
  • drcený kmín
  • pálivá paprika
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • 50 ml piva
  • hladká mouka na obalení
  • olej na smažení
  • citron a petrželka na ozdobu

Vykuchaného kapra rozkrájejte na podkovy. Tatarskou omáčku, hořčici, Solamyl, sůl, koření, utřený česnek, citronovou šťávu a pivo rozmíchejte a směsí potřete kusy ryby. Přendejte je do mísy a přelijte zbytkem marinády. Mísu překryjte fólií nebo alobalem a uložte alespoň na 2 hodiny do chladu (nebo i přes noc). Jednotlivé porce pak obalte v hladké mouce a usmažte po obou stranách na rozpáleném oleji. Podávejte ozdobené plátky citronu a snítkami zelené petrželky.

 

 

 

Krémová rybí polévka

  • 2 lžíce másla
  • 1 střední mrkev
  • 1/2 pórku
  • 1/2 cibule
  • 1 středně velká brambora
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 l rybího vývaru (nebo vody)
  • 250 g lososa
  • 250 g tresky nebo jiné bělomasé ryby
  • 250 g loupaných krevet (nemusí být)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou očištěnou mrkev, pórek a cibuli a asi 3 minuty zeleninu opékejte. Pak přidejte oloupanou pokrájenou bramboru a opékejte další 3 minuty. Zaprašte moukou a opečte vše dorůžova. Zalijte 2 litry rybího vývaru nebo vody a vařte, až dokud nebudou brambory téměř měkké. Potom přidejte rybí maso nakrájené na velké kostky, krevety a vařte na mírném ohni dalších 10 minut. Stáhněte z ohně, vmíchejte smetanu a dochuťte polévku solí a pepřem.

 

 

 

Slavnostní bramborový salát

  • 1 kg brambor (varný typ A)
  • 150 g celeru
  • 100 g kořenové petržele
  • 250 g mraženého hrášku
  • 400 ml majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 5 vajec
  • 4 sterilované okurky
  • 3 mrkve
  • 1 středně velká cibule
  • sůl, pepř

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Lák z okurek nařeďte trochou vody, osolte a v tomto nálevu uvařte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu do poloměkka, minutu před dovařením přidejte k zelenině na kostičky nakrájenou cibuli a nechte ji přejít varem. Všechnu zeleninu sceďte (vývar uchovejte) a nechte vychladnout. Vejce uvařte natvrdo, mražený hrášek propláchněte v sítku horkou a následně studenou vodou, okurky a vajíčka rovněž nakrájejte na kostičky. Vše dejte do mísy a opatrně promíchejte. Přidejte hořčici, majonézu, sůl, pepř a trochu nálevu, ve kterém jste vařili zeleninu. Opět promíchejte, podle potřeby dochuťte a nechte v chladu uležet.

 

 

 

Babiččin jablečný závin

Na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1/8 l vlažné vody
  • 1 lžička octa
  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 kg jablek
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 hrst hrozinek namočených v rumu
  • 1 hrst sekaných ořechů
  • 3 lžíce cukru se skořicí
  • 140 g másla

Z mouky, vody, másla, octa, vejce a soli vypracujte hladké nelepivé těsto. Potřete ho máslem a nechte pod zahřátou mísou půl hodiny odpočinout. Pak těsto rozdělte na dvě poloviny a ty na velkém pomoučněném vále rozválejte na plát. Každý plát na ubruse dále vytáhněte, aby byl co nejtenčí, téměř průsvitný. Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nastrouhejte na jemné plátky, rozinky pokropte rumem, na másle osmahněte na pánvi strouhanku a zbytek tuku rozpusťte na potírání závinu. Osmaženou strouhankou posypte asi dvě třetiny těsta, po stranách, kde bude závin končit, nechte plát bez posypu. Neposypanou část placky potřete máslem, na strouhanku dejte jablka, posypte je cukrem se skořicí, hrozinkami a ořechy. Volné okraje placky přehněte dovnitř, aby náplň nevyhřezla. Opatrně zvedejte ubrus a zavinujte těsto k volné třetině. Závin pak sesuňte švem dospod na pomaštěný nebo pečícím papírem vyložený plech. Potřete závin máslem a pečte ho ve vyhřáté troubě asi 40 minut dozlatova. Během pečení ho několikrát potřete máslem. Hotový moučník pocukrujte. Nejlépe chutná ještě teplý.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek