Vykrajovaný koláč

Tento křehký a šťavnatý jahodový koláč je jednoduchý na přípravu, ale nabízí skvělý kulinářský zážitek. Můžete ho servírovat třeba s kopečkem zmrzliny.

Budete potřebovat

  • 2 balíčky křehkého těsta
  • 1 kg čerstvých jahod
  • 120 g krystalového cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 rozšlehané vejce
  • krystalový cukr na posypání
  • vykrajovátka

Postup

1 Jedním balíčkem rozváleného křehkého těsta vyložte vyšší plech nebo pekáček na zapékání tak, aby okraje těsta byly zvednuté až k okraji pekáčku. Těsto posypte asi čtvrtinou cukru. Jahody očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Zbylý cukr smíchejte v míse se škrobem, přidejte jahody a rovnoměrně je s cukrem promíchejte, aby se obalily. Nechte asi 5 minut odstát.

2 Druhý plát rozváleného křehkého těsta rozložte na vál a s pomocí vykrajovátek (například ve tvaru srdce) do něj vykrájejte otvory, kterými bude připečení odcházet pára. Odleželé jahody nasypte do pekáčku na připravené těsto.

3 Plát těsta s vykrájenými otvory položte na jahody a s pomocí vidličky kraje těsta přimáčkněte a spojte se spodním dílem. Pekáček s koláčem dejte na 15–20 minut vychladit do lednice. Mezitím předehřejte troubu na 220 °C. Vychlazený koláč potřete rozšlehaným vejcem a posypte krystalovým cukrem. Vložte do trouby a pečte 20 až 30 minut do zlatohněda. Nechte zcela vychladnout a můžete podávat.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek