Sladká chuť jablek

Jablečné moučníky se skvěle hodí k čaji i kávě, můžete si je dát k snídani nebo jako sladkou svačinku. Vyberte si z klasických a vyzkoušených receptů.

 

Mřížkový koláč s jablky

  • 350 g hladké mouky
  • 225 g studeného másla
  • 5 lžic ledové vody
  • 1/2 lžičky soli
  • vejce na potření
  • cukr na posyp

Na náplň:

  • 8 jablek
  • 125 g cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1/2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce másla

 

Oloupaná jablka rozkrájejte na kousky, dejte do mísy, přidejte citronovou šťávu, cukr a skořici. Promíchejte a nechte odstát, aby jablka pustila šťávu. Do mísy dejte mouku se solí a přidejte na nakrájené studené máslo a rozdrobte vše na drobenku. Poté přidejte studenou vodu a vypracujte soudržné těsto. Rozdělte ho na dva stejné díly, zabalte je do fólie a dejte vychladit do lednice. Jablka nechte vykapat, šťávu nalijte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plameni svařte na hustý karamel. Odkapaná jablka v míse promíchejte se škrobem. Vychlazené těsto rozválejte na dva tenké pláty, z toho jeden asi o 2 až 3 cm větší, než je koláčová forma. Druhý plát rozválejte stejně a pak ho nožem nebo rádýlkem nakrájejte na proužky o šíři asi 2,5 cm. Připravený plát těsta s pomocí válečku a přeneste do formy. Těsto urovnejte a na dně propíchejte vidličkou. Vložte jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek složte mřížku z druhého plátu těsta. Potřete ji rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Pečte při 170 °C asi 60 minut.

 

 

 

Křehký jablečný koláč

  • 600 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka + na posypání
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vejce + 1 žloutek na potření
  • 250 g Hery
  • 50 g zakysané nebo sladké smetany

Na náplň:

  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • cukr podle chuti
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • rozinky
  • citronová kůra

 

Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na vále zpracujte těsto a rozkrojte ho na dva stejné díly. Těsto nemusí odpočívat, dobře se s ním pracuje.
Rozválejte jeden díl těsta a pomocí válečku ho přeneste na plech 30 x 40 cm potažený pečicím papírem. Poklaďte ho lehce vymačkanými jablky, urovnejte je, pocukrujte, přidejte podle chuti rozinky, skořici a citronovou kůru a přikryjte náplň druhým plátem. Těsto potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C do zlatova (asi 30 minut).
Upečený koláč před podáváním pocukrujte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek