Houbová klasika

Také s chutí vyrážíte do lesa na houby, a ještě raději z nich připravujete osvědčené pochoutky? Pokud vám už dochází inspirace, vyberte si z těchto osvědčených receptů.

Tradiční smaženice

  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 cibule
  • 500 g čerstvých hub
  • 2 lžičky kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • 3 vejce

 

Sádlo nebo olej rozehřejte v kastrolu a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte pokrájené houby, kmín, sůl, pepř a krupici a nechte podusit ve vlastní šťávě. Vejce prošlehejte, vlijte k houbám a nechte chvíli stát. Pak promíchejte, stáhněte z plotny a nechte smaženici dojít. Podávejte s čerstvým chlebem.

 

 

 

Kulajda s čerstvými houbami

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • 6 brambor
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička kmínu
  • 1 kelímek zakysané smetany

Na dochucení:

  • ocet 8%
  • cukr
K podávání:

  • čerstvý kopr
  • 4 vejce

 

Z hladké mouky a másla usmažte světlounkou jíšku. Zalijte asi 600 ml vody nebo kuřecího vývaru a prošlehejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, na kousky pokrájené houby a koření. Patnáct minut vařte doměkka, pak koření vyndejte a vmíchejte smetanu. Dochuťte cukrem a octem a podávejte posypané koprem a se ztracenými vejci.

 

 

Houbová omáčka

  • 75 g másla
  • 250 g lesních hub
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • 250 ml 30% smetany ke šlehání

 

Na jedné lžíci másla osmahněte houby pokrájené na kousky. V jiné nádobě zpěňte na zbytku másla najemno nakrájenou cibuli. Zaprašte moukou, osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a usmažte hnědou jíšku. Zalijte smetanou a metličkou prošlehejte, aby se neudělaly hrudky. Vložte houby a provařte doměkka. Podávejte s těstovinami nebo knedlíkem.

 

 

 

Houbový guláš

  • 500 g čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 75 g sádla
  • 8 g gulášové mleté papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 700 ml drůbežího vývaru
  • sůl
  • pepř

Na dochucení:

  • 2 stroužky česneku
  • majoránka

 

Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli s houbami na něm osmahněte. Zaprašte paprikou, kmínem a moukou a nechte koření rozvonět a pustit barvu. Podlijte vývarem, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a uvařte houby doměkka. Dochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.

 

 

 

Fleky s houbami

  • 250 g čerstvých hub (hřibovitých)
  • 250 g těstovinových fleků
  • 100 g slaniny
  • 2 ks vejce
  • 1 dl mléka
  • petrželka na ozdobu
  • sádlo
  • kmín
  • pepř
  • sůl

 

Očištěné houby pokrájejte na plátky. Na sádle osmahněte nakrájenou cibuli a kostičky slaniny, přidejte pokrájené houby, osolte, opepřete, okmínujte a pod pokličkou duste do měkka. Těstovinové fleky uvařte v mírně osolené vodě, sceďte a v pekáči je promíchejte s podušenými houbami a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Vejce rozmíchejte s mlékem. Asi po 10 minutách, když se fleky v troubě prohřejí, je zalijte mlékem s vejcem a zapékejte, až se na povrchu tvoří zlatá kůrčička. Podávejte teplé, ozdobené petrželkou spolu s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek