Na slavnostní stůl

Svátky se neobejdou bez jídel z čerstvé zeleniny a vajec. Co třeba slaný koláč nebo trochu netradiční sekaná? Vhod přijdou i zdravé saláty a originální jednohubky.

 

Vejce zapečené v housce

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 4 housky
  • 4 vejce
  • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu
  • pažitka
  • sůl, pepř
  • rozpuštěné máslo
  • zelené bylinky a ředkvičky k podávání

 

1 Z housky seřízněte vršek a odložte ho stranou. V druhé polovině housky zamáčkněte střed a vytvořte tak mističku. Na dno dejte lžíci parmezánu, vyklepněte do ní vejce, osolte, opepřete a okraje housky potřete rozpuštěným máslem.

2 Dejte na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Na posledních pět minut vložte do trouby i vršky housek. Podávejte teplé, posypané nasekanými zelenými bylinkami, s čerstvými ředkvičkami.

 

 

 

Slaný koláč s vejci

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 6

  • 1 balení křehkého těsta
  • 6 čerstvých vajec
  • 200 ml smetany
  • 3/4 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 200 g šunky
  • 400 g poloměkkého sýra (např. eidam nebo gouda)
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 jarní cibulka
  • 4 vařená vejce

 

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto rozložte do kulaté koláčové formy (použijte koupené křehké těsto, nebo si ho připravte podle receptu číslo 25 Jarní quiche s hráškem a lososem). V misce rozšlehejte čerstvá vejce se smetanou, solí a pepřem. Přidejte nadrobno nakrájenou šunku a jarní cibulku, zelený hrášek a nastrouhaný sýr. promíchejte a nalijte na těsto.

2 Vařená vejce oloupejte a podélně rozkrojte napůl. Pak je poskládejte řeznou stranou nahoru do kruhu do středu koláče. Pečte 35–40 minut, dokud koláč není dobře propečený. Před krájením nechte koláč asi 10 minut zchladnout.

 

 

 

Sekaná plněná brokolicí

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 6

  • 600 g mletého masa
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • 3–4 lžíce mléka
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 g poloměkkého sýra
  • 120 g strouhanky
  • 300 g brokolice
  • 1 stroužek česneku
  • olej

 

1 Mrkev uvařte „na skus“ v osolené vodě, na posledních 5 minut přidejte do vroucí vody i brokolici. Poté nechte zeleninu vychladnout. Mrkev pokrájejte na drobné kousky, brokolici rozeberte na růžičky. Troubu předehřejte na 200 °C.

2 V míse smíchejte mleté maso s nakrájenou mrkví, vejcem, solí, pepřem, prolisovaným česnekem, strouhaným sýrem a strouhankou. Důkladně směs – rukama – prohněťte. Formu na sekanou vymažte olejem.

3 Polovinu masové směsi natlačte do formy a do středu udělejte žlábek. Do něj naskládejte brokolici. Překryjte ji zbývající masovou směsí, upěchujte, povrch uhlaďte a potřete olejem. Formu překryjte alobalem a dejte péct na 45 minut. Pak alobal sejměte a dopečte sekanou ještě 15 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek