Sladké, křehké a šťavnaté

Mladé kedlubny jsou vynikající syrové, ale co když jich máte velkou úrodu? Využijte je i při přípravě teplých pokrmů. Pochutnají si na nich i velmi mlsné jazýčky.

Jarní kedlubnová polévka

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 1 kedlubna
  • 2 mrkve
  • olej
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 střední brambory
  • hrst jarní cibulky
  • hrst pórku
  • 1 vejce
  • 1 l vývaru
  • lžička kmínu
  • pepř, sůl
  • majoránka
  • zelená petrželka

 

1 Kedlubnu a mrkve oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte lžíci oleje a lžíci másla a zeleninu na něm orestujte. Zasypte lžící hladké mouky chvilku restujte a pak zalijte vývarem.

2 Pórek a cibulku nakrájejte na kolečka, oloupané brambory na drobné kostičky a přidejte do polévky. Okořeňte kmínem a majoránkou a vařte doměkka. Ke konci vaření v polévce rozmíchejte celé vejce a dochuťte ji solí. Podávejte ji posypanou čerstvou petrželkou.

 

 

 

Kedlubnový salát s mrkví

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 2 kedlubny
  • 2 mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • sezamová semínka

 

1 Oloupané kedlubny a mrkve nahrubo nastrouhejte, dejte do mísy a přidejte nakrájenou jarní cibulku.

2 Z octa, cukru, vody, soli a oleje připravte zálivku, nalijte ji do salátu a promíchejte. Salát podávejte posypaný sezamovými semínky.

 

 

 

Pečená kedlubna

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 2

  • 4 kedlubny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

 

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na kousky. Olivový olej promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku.

2 kedlubny promíchejte v ochuceném oleji a rozložte je na plech. osolte, opepřete, dejte do trouby a pečte asi 20–25 minut, dokud nezačínají hnědnout. Podávejte jako přílohu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek