Jak si poradit s obezitou koček?

Domácí kočky často lenoší a mívají problém s nadváhou, která může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Jak předejít kilům navíc nebo se jich zbavit?

Kočky, které chováme doma, mají kvůli nedostatečnému pohybu sklony k nebezpečné obezitě. K té samozřejmě přispívá i špatně zvolená strava, protože příjem energie je u nich většinou větší než její výdej.

 

Prozkoumejte žebra

Podle čeho poznáte nadváhu u kočky? Samozřejmě největším ukazatelem je samotná váha a pouhý pohled na zvíře. Často ale pomůže i to, když se pokusíte kočce nahmatat žebra. Pokud se vám to již díky tukovým polštářkům na těle nepodaří, je velká pravděpodobnost, že kočka trpí nebezpečnou nadváhou. Dalším symptomem je i pohybová apatie a častější spánek.

 

Pozor na rychlé a nezdravé hubnutí

Má-li vaše kočka problémy s váhou, tak není vhodné jí nastolit striktní dietu a omezit krmivo. Její metabolismus by se tím mohl nehezky „rozhodit“ a mohl by u ní nastat hypoglykemický šok. Při rychlé tukové změně navíc u kočky může dojít i k jaterní lipidóze (ztučnění jater), ta může při neléčení vést až ke smrti zvířete. Výrazněji snižovat váhu u koček je proto důležité pomalu a po poradě s veterinářem.

 

Méně a častěji

Obecně je ale dobré nejprve u kočky omezit pamlsky. „Případně je vyměňte za netučné sušené maso. Na kvantitě jídla neubírejte, spíše porce rozdělte na několik denních dávek (3x až 4x denně). Krmivo by nemělo obsahovat vysoký obsah tuku, chemická dochucovadla, obiloviny či sóju. Vhodným řešením je přidat do stravy i probiotika, která kočce pomohou s imunitou a dodají energii metabolismu. Rozhodně kočky nekrmte žádným lidským jídlem,“ říká odborník na výživu psů a koček Jiří Švihálek z Yoggies.cz.
Kočku také před jakýkoli velkými změnami v jejím jídelníčku vezměte k veterináři, ten vám nejlépe poradí, jak zdravě postupovat a zda vaše kočka opravdu potřebuje hubnout.


Text: red; foto: Pixabay a archiv

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek