Omotávaná mandala

Krásné textilní mandaly mohou vzniknout i úplně jednoduchou metodou namotávání příze na dřevěné klacíky. Využít při tom můžete zbytky přízí, i těch úplně nejtenčích.

Budete potřebovat

  • špejle nebo jiná rovná dřívka
  • barevné příze

 

Postup

1 Dvě stejně dlouhé špejle přesně uprostřed přízí svažte, namotejte několik otáček a poté špejle překřižte tak, aby svíraly pravé úhly. Nyní je začněte pevně omotávat. Přízi omotávejte stále stejným způsobem – veďte ji horem úhlopříčně zleva doprava od horního ramena kříže k pravému rameni, podvlékněte ji pod ním ve směru odspoda nahoru tak, že vytvoří smyčku a pak kříž v ruce pootočte doleva (proti směru hodinových ručiček). (Pravé rameno kříže je nyní nahoře a spodní vpravo.) Přízi opět podvlékněte pod pravé rameno, udělejte smyčku a kříž pootočte. Takto pokračujte dále. Postupně tak vytvoříte čtyřbokou mandalu.

 

2 Pokud chcete vytvořit mandalu osmibokou, vytvořte si základy dvou čtyřbokých mandal a položte je křížem na sebe. U spodní mandaly přízi zafixujte uzlíkem a pokračujte omotáváním příze z horní mandaly přes všech osm ramen, a to stejným způsobem, stále ve stejném směru jako dosud.

 

3 Podle své fantazie pak můžete přidávat a střídat barvy nebo způsoby namotávání a vytvářet tak mandaly různých tvarů a barev.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek