Delikátní chřest

Má jemnou chuť, je zdravý, a navíc málo kalorický. To je hned několik důvodů, proč by chřest neměl chybět ve vašem jídelníčku. Jak si ho připravit? Vsaďte na osvědčené recepty.

Chřestová polévka s česnekovým pestem

  • 2 lžíce másla
  • 400 g jarní cibule
  • 400 g bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 malá brambora
  • sůl
  • pepř

Na pesto:

  • 250 g zelených česnekových výhonků
  • 125 ml olivového oleje
  • 125 g parmazánu
  • 125 g ořechů nebo semínek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl

 

Připravte pesto: rozmixujte mladá zelená květenství česneku s olivovým olejem, strouhaným parmazánem a oblíbenými ořechy či semínky, citronovou šťávou a troškou soli. V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm nasekanou jarní cibulku asi 3 minuty do změknutí. Pak přidejte nakrájený chřest a nasekaný česnek a ještě 2 minuty restujte.
Přilijte vývar, vložte oloupanou nakrájenou bramboru, osolte, opepřete a vařte asi 15 minut do změknutí zeleniny. Rozmixujte, vmíchejte smetanu a podávejte se lžičkou česnekového pesta.

 

 

 


Losos s chřestem a bešamelovou omáčkou

  • 4 filety čerstvého lososa
  • sůl
  • bílý pepř
  • citronová šťáva
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 3 lžíce másla

Na omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

Filety lososa osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Na bešamelovou omáčku si na pánvi připravte světlou jíšku z másla a mouky a postupně do ní zašlehejte mléko. Ochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Z chřestu odřízněte zdřevnatělé konce a uvařte jej v osolené vodě doměkka (asi 5–10 minut). Na rozpuštěném másle na pánvi pozvolna z obou stran opečte lososa.
Uvařený chřest dejte na talíře spolu s opečenými kousky lososa a porce přelijte bešamelovou omáčkou.

 

 

 


Salát s chřestem a hráškem

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 okurka
  • 1 svazek ředkviček
  • 100 g čerstvého hrášku
  • směs salátových listů
  • rukola

Na dresink:

  • čerstvá máta
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

 

Chřest podle potřeby oloupejte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky, vložte na 1 minutu do vroucí vody, rychle zchlaďte v ledové vodě, nechte okapat a dejte do mísy. Přidejte nakrájenou okurku a ředkvičky pokrájené na kolečka, čerstvý hrášek, salátové listy a rukolu. Několik lístků máty rozmixujte s vinným octem, hořčicí, medem a olivovým olejem. Podle chuti zálivku osolte a opepřete. Salát dejte na talíř, zakápněte dresinkem a podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek