foto: Shutterstock

Příjemně kyselá a neodolatelná

Posilující rebarbora

Rychlý rebarborový koláč

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 8

  • 4 vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 šálku oleje
  • 2 šálky rebarbory nakrájené na kousky

 

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušlehejte do světlé pěny, přidejte po částech olej a pak přidávejte střídavě mouku s práškem do pečiva a mléko.

2 Těsto nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem potažený plech a rovnoměrně poklaďte rebarborou. Pečte asi 25 minut dozlatova.

 

 

foto: Shutterstock

Francouzský rebarborový koláč

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 8

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 135 g studeného másla
  • 1 pomeranč
  • 1 žloutek
  • 400 g rebarbory
  • 75 g cukru

Na krém:

  • 160 g másla
  • 425 ml mléka
  • 500 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 2–3 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 175 g cukru

 

1 Z hladké mouky, moučkového cukru, studeného másla, 1 lžíce pomerančové šťávy, trochy pomerančové kůry a 1 žloutku vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a nechte v lednici 20 minut vychladit. Pak ho rozválejte a rozložte do koláčové formy.

2 Mezitím očistěte rebarboru a nakrájejte ji na špalíčky. Na krém rozpusťte máslo a smíchejte ho s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink a cukr promíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo. Vlijte náplň na připravené těsto, rozložte na ni rebarboru, pocukrujte a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.

 

 

foto: Shutterstock

Rebarborová limonáda

Doba přípravy: 25 minut Počet porcí: 10

  • 700 g rebarbory
  • 1 litr vody
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy

 

1 Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci přiveďte k varu vodu, přihoďte rebarboru a hrnec přiklopte pokličkou. Rebarboru nechte vařit cca 15 minut do úplného změknutí. Směs přeceďte přes síto nebo utěrku, přimíchejte med, citronovou šťávu a nechte úplně vychladnout.

2 Skladujte v lednici. Pro přípravu limonády řeďte vodou podle chuti, například v poměru 1:1.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domek z chalupy po prababičce

Domek z chalupy po prababičce

Milan se rozhodl pro rekonstrukci chalupy po prababičce svépomocí. Ač její větší i menší opravy trvaly řadu let, nikdy svého rozhodnutí nelitoval. Vždy při něm stála jeho Iveta a zkušenosti z opravy domku se zúročily.

Celý článek