foto: Shutterstock

Recepty na hrášku

Hledáte jarní vitaminovou bombu? Dopřejte si mladý hrášek! Slaďoučké zelené kuličky jsou hotovým elixírem zdraví, a tak ho nezapomeňte pravidelně naservírovat i dětem.

Krémová hrášková polévka

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 100 g másla
  • 50 g pórku
  • 30 g šalotky
  • 500 g hrášku
  • 1 lžička cukru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mascarpone
  • sůl

1 V hrnci rozpusťte máslo, orestujte na něm najemno nakrájenou šalotku a pórek (měly by zůstat světlé). Přidejte hrášek a trochu cukru, krátce osmažte a podlijte vývarem. Vařte pouze krátce, 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu.

2 Nakonec přidejte smetanu a mascarpone, rozmixujte mixérem a přeceďte přes jemné sítko. V případě potřeby dochuťte solí.

 

 

foto: Shutterstock

Jarní salát se zeleným hráškem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 150 g cukrových lusků
  • 150 g vyloupaného zeleného hrášku
  • 50 g rukoly
  • 50 g baby špenátu
  • 1 salátová okurka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky bílého octa

 

1 Chřest očistěte, odlomte tužší části stonků a společně s lusky a hráškem ho povařte 2 minuty v osolené vodě. Zelenina by měla být měkká, ale měla by zůstat křupavá. Po vyjmutí z horké vody ji zchlaďte v ledové vodě.

2 Zeleninu osušte, vložte do mísy, přidejte rukolu, špenát a cuketu nebo okurku. Smíchejte utřený česnek s olivovým olejem a octem, osolte a opepřete podle chuti, přelijte zálivkou, salát jemně promíchejte a podávejte.

 

 

foto: Shutterstock

Hráškové suflé s parmazánem

Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malý pórek (asi 150 g)
  • sůl, pepř
  • 180 g mraženého hrášku
  • 310 ml mléka
  • 50 g másla
  • máslo na formičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 140 g parmazánu + k podávání
  • 4 vejce

 

1 V pánvi na oleji opečte pórek doměkka. Osolte ho, opepřete, vmíchejte trochu rozmrzlý hrášek a vlijte mléko. Přiveďte k varu a povařte 2 minuty. Pak stáhněte z ohně a rozmixujte dohladka.V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte 1–2 minuty. Stáhněte oheň na minimum, přimíchejte hráškovo-pórkovou směs a asi 10 minut vařte do zhoustnutí. Pak ji přesuňte do velké mísy a nechte 5 minut odpočívat.

2 Máslem vymažte 4 větší nebo 8 menších formiček na suflé a vysypte je parmazánem. K hráškové směsi přidejte žloutky a zbývající parmazán a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně ho opatrně přimíchejte k hráškové směsi. Naplňte do připravených nádob, dejte je na plech a vložte do trouby. Pečte 25 minut při 180 °C, suflé by mělo vyběhnout a zezlátnout. Upečené posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek