Domácí kosmetika s vůní bylinek

Kvalitní kosmetické přípravky, navíc s léčivými účinky, si můžete snadno vyrobit doma z běžně dostupných ingrediencí. Nezapomeňte do nich přidat sušené nebo čerstvé bylinky.

Tělový peeling s měsíčkem

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) má silné hojivé účinky, používá se pro urychlení hojení pooperačních jizev, omrzlin, spálenin, ekzému či akné, plísní, podlitin, popraskané kůže a dalších kožních problémů. Na tělový peeling použijte hrubou sůl (nebo cukr pro citlivější pokožku), olivový olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, mátové lístky a měsíčkové květy. Směs promíchejte, jemně vmasírujte do pokožky a poté teplou vodou opláchněte.

 

 

 

Koupelová sůl s květy vřesu

Vřes obecný (Calluna vulgaris) má sedativní účinek, zklidňuje organismus, je vhodný při nespavosti, navíc má antiseptické účinky, pomáhá při bolestech kloubů a proti otokům. Přidejte si nasušené květy vřesu do koupelové soli (pro zvýšení účinku můžete přisypat i květy levandule) a užijte si příjemně relaxační vřesovou koupel.

 

Petrželová pleťová maska

Petržel zahradní (Petroselinum crispum) obsahuje hodně chlorofylu a má tak silně hojivé, protizánětlivé účinky. Pro přípravu pleťové masky stačí hrst petrželových listů rozmixovat a smíchat se lžící hustého bílého jogurtu. masku naneste na očištěnou pleť a nechte ji 20 minut působit.

 

 

Balzám na rty s levandulí

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) nejen krásně voní, ale má i silné hojivé účinky, které prospějí zejména popraskaným rtům. Dopřejte jim jemný, a přitom vysoce účinný balzám. Vyrobte ho ze lžíce kokosového oleje a 8 g včelího vosku – obě ingredience rozehřejte ve vodní lázni, pak ji stáhněte z plamene a míchejte, dokud nezačne lehce tuhnout. Pak do ní vmíchejte 5 kapek levandulového esenciálního oleje a lžičku kvalitního domácího medu. Balzám naplňte do malé lahvičky se šroubovacím uzávěrem a nechte ztuhnout.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek