Zdravé kořínky

...aneb pochoutky z kořenové zeleniny

 

Zelenina pečená v troubě

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

  • 1 cuketa
  • 4 mrkve
  • 4 malé červené řepy
  • 1 malá dýně
  • 1 červená sladká paprika
  • 1 červená cibule
  • 5 stroužků česneku
  • petrželka
  • chilli paprička
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

1 Mrkve překrojte na půlky, cuketu nakrájejte na kolečka, cibuli a červenou řepu na klínky, dýni a papriku zbavte semen a nakrájejte je na klínky. Chilli a petrželku nasekejte nadrobno. Zeleninu smíchejte s olivovým olejem, osolte, opepřete a rovnoměrně rozprostřete na plech.

2 Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 35–45 minut podle typu trouby. 10 minut před koncem pečení přidejte chilli papričku podle chuti, a nakonec vše posypte petrželkou. Podávejte jako přílohu k masu.

 

 

 

Zdravé chipsy

Doba přípravy: 40 minut

  • 500 g mrkve (a/nebo červené řepy)
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté skořice

 

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Mrkev (a/nebo červenou řepu) oloupejte a s pomocí nože nebo struhadla nakrájejte na tenké plátky. Vložte do mísy, přidejte olej, sůl, římský kmín a skořici a promíchejte.

2 Okořeněné plátky zeleniny pečlivě rozložte na plech s pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly a pečte asi 12–15 do křupava. Nechte vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny křupavé.

 

 

 

 

Celerová kaše

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 700 g celeru
  • 500 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl

 

1 Celer a brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a spolu s oloupaným česnekem uvařte doměkka. Sceďte, rozšťouchejte, přidejte vroucí smetanu a máslo a vařečkou nebo pevnější metlou našlehejte do kaše.

2 Podle chuti kaši osolte a podávejte ji například k pečeným masům – krůtě, kachně či vepřovému – servírujte se lžící brusinkové omáčky.

 

 

 

Mrkvovo-bramborová kaše

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 600 g brambor
  • 3 větší mrkve
  • 100 ml smetany
  • cibule
  • máslo
  • sůl, pepř

 

1 Oloupané brambory a mrkev nakrájejte na kousky a uvařte doměkka. Mezitím osmažte na másle nadrobno nakrájenou cibulku.

2 Osmaženou cibulku přisypte k vařeným bramborům a mrkvi. Přidejte dvě lžíce másla a smetanu, osolte a opepřete. Rozšťouchejte šťouchadlem nebo rozmixujte. Podávejte k masu či rybě.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek