Domácí slané pečivo

Upečte si domácí housky, škvarkové pagáčky, tyčinky nebo preclíky. Není to tak pracné, jak by se mohlo zdát. Lahodná vůně čerstvě upečeného pečiva navíc stojí za vynaloženou námahu.

Škvarkové pagáčky

  • 1 kg hladké mouky
  • 200 ml oleje
  • 3 lžíce soli
  • 2 žloutky
  • 10 g sušeného droždí
  • 500 ml vlažného mléka
  • 250 g mletých škvarků
  • 4 uvařené oloupané brambory
  • sádlo na vymazání plechu
  • 1 vejce na potírání
  • sůl, kmín nebo semínka na posypání

 

Prosátou mouku smíchejte s droždím. Přidejte sůl, olej, žloutky a vlažné mléko a vypracujte těsto. Dejte ho kynout na teplé místo, asi 45 minut. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi 1–1,5 cm. Změklé škvarky rozetřete na těsto. Na to nastrouhejte uvařené brambory. Těsto poskládejte do bochníku a nechte kynout alespoň 40 minut zakryté utěrkou. Poté ho znovu rozválejte, opět složte do bochníku a nechte kynout ještě 30 minut. Potom ho rozválejte na 1–1,5 cm a vykrajujte kulaté pagáče. Poskládejte je na vymazaný plech, potřete rozšlehaným vajíčkem, posolte, posypte kmínem nebo lněným či sezamovým semínkem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

 

 

 

Domácí housky

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 2 g čerstvého droždí
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • mák, kmín a hrubozrnná sůl na posypání

V míse smíchejte dvě lžíce mouky, cukr, droždí a 100 ml vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Až se vytvoří bubliny, přidejte zbytek mouky, mléka, máslo, sůl a žloutek. Vypracujte vláčné a lesklé těsto. Vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělte na 9 až 12 dílků, vyválejte je na prameny a upleťte housky. Naskládejte je na plech potažený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy a nechte je ještě asi 20 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Housky potřete prošlehaným vejcem, posypte mákem, kmínem nebo solí. Pečte 15 minut dozlatova.

 

 

 

Slané preclíky

  • 7 g sušeného droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 450 g mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce jedlé sody
  • hrubozrnná sůl

 

Droždí rozmíchejte asi ve 300 ml vlažné vody s cukrem, nechte chvilku stát. Do mísy nasypte mouku, přidejte olej, sůl a vlijte rozmíchané droždí. Vypracujte těsto a nechte ho jednu hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů, vyválejte válečky a tvarujte preclíky. Nechte je ještě 30 minut kynout, zatím si předehřejte troubu na 200 °C. Jedlou sodu rozmíchejte ve 200 ml vlažné vody, preclíky potřete, posolte a pečte asi 10 minut.

 

 

 

Sezamové tyčinky

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g tuku na pečení
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • sezamová semínka
  • vejce na potření

 

Z mouky, másla, žloutků, octa, mléka a soli vypracujte těsto a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Poté ho rozválejte a nakrájejte na proužky. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte sezamovými semínky, zkruťte, dejte na plech potažený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek